Porodični odnosi
04.01.2018.

Darujte pažnju bližnjima

Ovo je mogao da bude jedan od brojnih tekstova o tome kako se proslavljaju Badnji dan i Božić, ali smo od toga odustali. Ovih dana vas svi portali, sajtovi, dnevne novine zasipaju verovanjima, običajima i savetima šta se valja, a šta nikako ne treba raditi, kako da prizovete novac, zdravlje i sreću, kako da oterate vukove sa kućnog praga, kako da vam se stada šire, kako da vam koke nose više jaja i kako da vam pšenica rodi kao nikada do sada.
Uostalom, znate kako se kaže... „Sto sela, sto običaja“, „Sto glava, sto saveta“, pa mi za vas imamo samo jedan – provedite Badnji dan i Božić sa onima koje najviše volite i onima koji vas najviše vole.

Bili vernici ili ne, za danas i sutra ćete spremiti svečnu trpezu i okružiti se najbližima. Roditelji, deca, bake, deke, bliža rodbina, najdraži prijatelji, to je ono što simboliše dom, sreću, slogu i napredak. A kad smo već kod baka i deka, nek oni ovih dana imaju posebno mesto u vašim životima i vašim srcima.
Za njih su božićni praznici ono što će vama tek biti. Oni su ga slavili i kad to nije bilo popularno, oni su zaista išli u šumu da seku badnjake, oni su zaista kad su bili mali unosili u kuću naramke slame i pijukali držeći se za oca dok ih majka zasipa pšenicom, kukuruzom, orasima i bombonama.

Oni pamte sedenje uz ognjište, priče iz davnih vremena koja nama izgledaju nestvarno, bajkovito i pomalo neverovatno. Oni pamte radost zbog dolaska polažajnika i ponos koji ih je obuzimao kada su stasavali da i sami budu polažajnici u nečijem domu. Sećaju se i skromnih darova, vunenih čarapa i jabuke ako su živeli na selu, komada odeće ako su živeli u gradu.
Oni pamte svečarsku atmosferu, uzbuđenje koje ih je obuzimalo, porodično jedinstvo i međusobnu ljubav.

Dozvolite da to prenesu na vas i zato ove dane posvetite njima. Spremite trpezu za Badnje veče, spremite svečani ručak i česnicu za Božić, pa ih pozovite u goste ili, još bolje, idite kod njih. Nije važno ko će koga ugostiti, važno je da praznik provedete zajedno. Nije važno da li će trpeza biti posna ili mrsna, bogata ili skromna, nije važno da li ste vernik ili niste, važno je da bakama i dekama ispunite srca.
Oni žive za vas, danas i sutra im pokažite koliko ih volite i koliko su vaši životi bogatiji zato što ih imate.

Mir božji, Hristos se rodi! Srećan vam Božić!

Foto: westgatehomecenter.com, psaoc.org, onedio.com, squarecowmovers.com, workingmother.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi