Porodični odnosi
29.12.2017.

Nek vas praznik zbliži

Neradni praznični dani mogu da budu velika radost za porodicu, ali i veliki test za međusobne odnose. Ono što nas obično zbližava – neradni dani, uživanje u toplom domu, druženja, izležavanje i ukupna praznična atmosfera – istovremeno može da bude uzrok velikih svađa i razmirica.
Ako su odnosi među roditeljima ili decom zategnuti i ako postoje stari konflikti, izlazak iz uobičajene dnevne rutine će samo produbiti nezadovoljstvo, pa zajedničko slobodno vreme nikome neće prijati.

– Do dočeka je ostalo još malo vremena. Dovoljno da produbite jaz među vama, ali dovoljno i da zakopate ratne sekire i potrudite se da zajedničke trenutke provedete bez svađe, A kako sukob može da izbije i oko izbora poklona za decu, TV kanala i broja sarmi koje treba zaviti, potrudite se da detaljno podelite obaveze i zaduženja za dva naredna dana, da se dogovorite s kim želite da se družite, s kim ne, koje filmove ćete gledati, da li ćete praviti reprizu ili ne – savetuju porodični terapeuti.

Najvećem riziku od eskalacije starih nezadovoljstava, problema i konflikta, izložene su porodice koje tokom godine provode premalo vremena zajedno, pa se sada suočavaju s novom dinamikom koja im je strana.
– Ako jedan roditelj radi od jutra do mraka, pa sve porodične i kućne obaveze padaju na onog drugog, prvi može da bude iznenađen pojedinim postupcima, rečima, navikama, pa i muzičkim ukusom rođene dece. On se oseća kao stranac i ostatak porodice doživljava kao uigranu ekipu kojoj ne pripada. Velike su šanse da će početi da kritikuje decu, da krivi bračnog partnera za popustljivost, za narušavanje njegovog autoriteta, što sigurno vodi u svađu.

Ukoliko je porodična kriza prolaznog karaktera, jer vam je prosto naišao loš period, iskoristite praznike da se podsetite svega dobrog što vas je vezivalo i što vas vezuje, pokušajte da sagledate stvari očima svog partnera, a naročito očima svoje dece.
– Ne treba da glumite harmoničnu srećnu porodicu da biste od dece sakrili probleme, dovoljno je da u svemu potražite nešto lepo. Ako ne ide, kad prođu praznici gledajte šta ćete dalje, a sada se opustite i probajte da uživate – poručuju porodični terapeuti.

Foto: dailymail.co.uk, kozepsuli.hu, ripost.hu, tots100.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi