Porodični odnosi
19.01.2022.

Pripremite prvenče za bebu

Sa dolaskom bebe menja se dinamika čitave porodice i nestaje svet u kom je vaše prvenče imalo centralno mesto. Čak i ako se neizmerno raduje bratu ili sestri, promene će za njega biti veoma stresne i zato ga dobro pripremite, ali vodite računa da informacije budu prilagođene njegovom uzrastu.

Većina stručnjaka preporučuje da s objavom trudnoće, bez obzira na uzrast starijeg deteta, pričekate do kraja prvog trimestra, kada se smanjuje rizik od spontanog pobačaja opada, ali i do pojave vidljivih znakova trudnoće, jer će detetu biti teško da shvati da beba raste u vašem stomaku ako je on još ravan.
Da se razumemo, ako prvenče ima između 18 meseci i sedam godina, budite spremni na izlive ljubomore. Bilo bi neobično da se dete ne oseti ugroženo od pridošlice koja joj „krade“ mamu i tatu. Samo ako je razlika između dece veća od sedam godina, možete očekivati izostanak ljubomore ili njenu blažu formu.

Deci ako imaju četiri ili više godina vest o trudnoći treba da saopštite pre nego što je podelite s rodbinom i bliskim prijateljima. Nemojte ih zavaravati pričama kako bebe donose rode, jer to samo može da ih zbuni. Knjige sa ilustracijama nekad mogu da budu od dragocene pomoći, da dete razume kako beba zaista dolazi i kako će izgledati. Ispričajte mu priču o njegovom rođenju, pokazujući mu njegove prve fotografije, recite mu kako ste mu izabrali ime, kupovali opremu i odeću…

Ako dete ima manje od četiri godine, sa slikovitim objašnjenjima sačekajte još neko vreme. U ovom uzrastu je isuviše okrenuto sebi i ima preveliku potrebu da bude u centru pažnje da bi moglo da razume zašto treba da se raduje prinovi. U ovom uzrastu mališani mogu da imaju velike poteškoće da shvate za njih potpuno nerazumljiv pojam kao što je nerođeno dete i da razumeju da njihova mama može svoja osećanja da usmeri ka drugom detetu.

Ukoliko neko od vaših prijatelja ili poznanika ima bebu, idite im u posetu. Objasnite mališanu da novorođena beba neće biti odmah spremna za igru i druženje. Upozorite ga da bebe često plaču, jedu i spavaju, i da je to manje-više sve što rade. Naučite ga da bude nežan prema bebama.
Kažite mu gde će beba spavati, kakvu odeću će nositi, pitajte ga koja bi imena predložio za brata ili sestru. Obavezno ga uključite u kupovinu odeće i opreme za bebu i pustite ga da samo izabere poklon za batu ili seku. 

I na kraju, bez obzira na uzrast vašeg prvenčeta, najvažnije je da mu stavite do znanja da ga nećete manje voleti kada beba stigne u vaše živote.

Foto:TawnyNina-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Koferi 43.217.21
Kofer za decu 55cm Mickey 43.217.21
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.698,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Canpol Grudnjak za dojilje beli Classic 80A je napravljen od 100% pamuka, koji ne iritira ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.730,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pojas za trudnice, UB04  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Setovi kofera 60.272.51
ABS set kofera Pepe Jeans, 60.272.51   ABS set kofera veličine 55 i 69 cm. ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
35.055,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi