Porodični odnosi
03.08.2017.

Baka (ne)zna uvek najbolje

Vaš suprug je pošten, vredan, požrtvovan, obrazovan, pažljiv čovek kakav se samo poželeti može. Vi ste poštena, vredna, požrtvovana, obrazovana, pažljiva žena koja je uz to brižna majka i sjajna domaćica. Jasno je da su i njegovi i vaši roditelji obavili sjajan posao, ali sada žele da vaspitavaju i vaše dete. Treba li im to dopustiti ili ne?

Dok su odrastale generacije koje danas imaju između 30 i 50 godina većina roditelja je insistirala na disciplini i poštovanju porodične hijerarhije. Bili su strogi, pa se nije tolerisalo biranje hrane, odlaganje odlaska u krevet, višečasovno gledanje televizije, neograničeni izlasci...  
Danas ti isti strogi roditelji u novoj ulozi, kao bake i deke, krše svoja stara pravila zbog čega ponekad dolaze u sukob sa vama, sa rođenom decom.

Budite istrajni
„Pusti dete, što ga gnjaviš. Vidiš da ga boli glava, pokupiću ja igračke“, kaže vaša majka koja je svojevremeno od vas zahtevala da svaka stvar bude na svom mestu, a u pomoć joj priskače vaša draga svekrva i najavljuje da će na +40 za „bakino Zlato“ da ispeče palačinke jer se detetu ne jede grašak.
To su vam radile i kad se beba tek rodila. Tvrdile su da bolje od vas znaju da je okupaju, nahrane i presvuku, a vi ste se nadali da će njihovo mešanje proći.
– Dokle god vam ne ruše autoritet i dokle god svojim potezima ne stvaraju haos u detetovoj glavi, bakama i dekama treba tolerisati ovakve ispade. Međutim, ako vaši ili njegovi roditelji pred vašim detetom osporavaju vaše reči ili nipodaštavaju vaše zahteve, onda morate da porazgovarate s njima. Jasno im stavite do znanja da vi i suprug vaspitavate dete, a ne oni i da nemaju prava da se mešaju. Ovaj razgovor ne smete da vodite pred detetom – savetuju stručnjaci sa američkog Univerziteta „Bringam Jang“.

Zahtevajte da podržavaju vaše odluke i vaša pravila
Šanse da do ovakvih nesporazuma dođe veće su, dodaju stručnjaci, ako ste zbog prezauzetosti primorani da poveravate dete babama i dedama na celodnevno čuvanje.

– Uprkos tome što u velikoj meri zavisite od njih i što bi trebalo da im budete zahvalni, objasnite roditeljima da od njih očekujete da podrže vaš model vaspitanja i da poštuju vaša pravila, jer je to jedino dobro za dete. Bake su tu da spremaju omiljena jela, ali ne umesto ručka koji je majka skuvala i ostavila, deke su tu da igraju šah i da ih vode u park, samo ne u vreme predviđeno za spavanje. Da bi ono izraslo u zrelu i stabilnu osobu ono i od baka i deka, kao i od roditelja, treba da čuje i „moraš“ i „ne smeš“ – savetuju dečji psiholozi i naglašavaju da većina problema, ako se ne gura dugo pod tepih, može da se reši iskrenim razgovorima.

10 najčešćih problema
1. Misle da bolje od vas znaju šta je dobro za vaše dete
2. Ignorišu vaše jasne instrukcije u vezi sa detetovim obavezama i dozvoljavaju mu da se zabavlja bez ograničenja
3. Daju im slatkiše kad im vreme nije
4. Dozvoljavaju im da biraju kada će i šta će da jedu
4. Dozvoljavaju im da provode sate ispred računara i TV-a ili sa telefonom u rukama
5. Tolerišu loše ponašanje
6. Brane ih od vas
7. Brane ih od druge dece, čak i kad su kriva
8. Ne govore „moraš“ i „ne smeš“
9. Ispunjavaju im sve želje, kupuju im igračke koje vi smatrate lošim ili preskupe stvari
10. Neskriveno ruše vaš autoritet

Izvor: Grandparents.com
Foto: Grandparents.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi