Porodični odnosi
09.03.2017.

Kako se ponašati kada dete čuje vašu svađu sa partnerom?

Prepirke i svađe između partnera ne moraju obavezno da zastraše dete, a neminovno je da će vas nekada zateći u raspravi. Štaviše, iz nekih roditeljskih svađa dete može nešto i naučiti. Kako to postići saznajte iz idućih 7 pravila za 'pametne" rasprave pred detetom 

1. Svađajte se birajući reči
To znači da se ne nazivate pogrdnim imenima, ne vičete i ne pretite jedno drugome. Fokusirajte se na sadržaj svađe. Ne birate li reči dok se svađate dete će se nepravedno osećati odgovornim da vas ono mora sprečiti da se svađate.

Dete tako dobija iskrivljenu sliku o tome kako bi brak trebalo da izgleda zbog čega bi kasnije u životu moglo imati problema sa održavanjem veza. Vrlo je važno da deca ne vide bes koji je izmakao kontroli, već treba da razumeju da se roditelji mogu naljutiti jedno na drugo, a da se i dalje vole.

2. Izbegavajte teme koje nisu za dečje uši
O nekim temama dozvoljeno je raspravljati se pred decom, dok bi druge trebalo da budu zabranjene. Očita zabranjena tema je vaš seksualni život, a druga možda i ne toliko očita je kada vas suprug iznervira jer je u izlasku s prijateljima popio previše – o tome bi trebalo raspraviti u četiri oka.

Deca ne znaju kako interpretirati stvari iz sveta odraslih zbog čega ih treba izlagati onome što ne razumiju. Pred decom takođe ne biste smeli govoriti ružno o drugim članovima uže ili šire porodice. 

3. Ne prepirite se oko stvari koje se tiču dece
Ne slažete li se s partnerom oko stvari koje se tiču djce, to bi trebalo rešiti iza zatvorenih vrata. U suprotnom, roditelj koji se protivi detetovim željama u očima deteta mogao bi se činiti kao "zločest". 

Zbog toga će ga dete manje slušati jer će njegov autoritet biti narušen. Kad dete vidi da može podeliti i 'pobediti' roditelje, može početi očekivati da će uvek dobiti sve što poželi te će samo sebe doživljavati kao autoritet.

4. Rešite problem pre nego eskalira
Svaki konflikt može se rešiti mirno i konstruktivno. Na primer, prepirete li se s mužem oko toga ko će oprati sudove zapitajte se ko ih je oprao prošli put ili ko je kuvao večeru. Ili bacite novčić. Dete će to zabavljati, a vi ćete razmiricu rešiti na pozitivan način.

5. Pobrinite se da dete čuje da ste rešili problem
Iz roditeljskih svađa koje se brzo i pozitivno razreše dete može učiti kako da i samo u budućnosti rešava konflikte. Za dete je dobro da čuje da se mamino i tatino mišljenje razlikuju o, recimo, tome koju će seriju gledati. To je prilika da detetu pokažete da je cilj prepirke postići kompromis, a ne pobediti.

Promatrajući vas, dete će učiti kako pregovarati, slušati druge i onda kada se ne slaže s onime što govore, imati obzira prema tuđim željama i potrebama te da ne odustaje dok se ne postigne rešenje. To će mu pomoći u odnosima sa školskim kolegama, prijateljima, braćom i jednog dana s kolegama na poslu.

6. Smirite dete kad se svađa završi
Posvađate li se žestoko pred detetom, proverite kako je i dajte mu do znanja da je sve u redu. Recite mu da vam je žao što ste se svađali pred njim i da to nije bilo u redu. Najgore će biti ako roditelji, nakon što su se posvađali, skupa sednu s detetom.

To će za mališana biti previše formalno zbog čega će se osećati nelagodno. Odvojeno i spontano recite mu da je konflikt rešen. To je vrlo bitno jer će nerešeni konflikti u kući podstaknuti dete na konfliktno ponašanje izvan doma.

7. Nikad ne terajte dete da bira strane
Dete nikada ne pitajte da bira stranu jednog roditelja, ni kada je reč o najbezazlenijim stvarima. Ako njegova odluka o tome na čijoj je strani odluči o ishodu svađe, dete može dobiti neispravan osećaj moći nad svojim roditeljima. Takođe, može se osećati krivim jer je stalno na stranu jednog roditelja.

foto: guiainfantil.com, etapainfantil.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi