Porodični odnosi
30.01.2017.

5 saveta za samohrane roditelje

1. Uvek imajte na umu - vi ste još uvek porodica

Bez obzira na situaciju i činjenice vi ste još uvek porodica, bez obzira što u vašoj zajednici nema dvoje roditelja. Mnoge porodice sa samohranim roditeljem emocionalno su zdrave i savršeno funkcionišu.To je stvar odabira, a ne sreće. Ta porodica odlučila je da ona bude zdrava, sretna, ispunjena srećom i pozitivnim vibracijama i osećanjima.

Savet: Prisetite se nekih ideala po kojima želite da vaša porodica bude poznata, zapišite ih. Takođe ih možete zalepiti na vrata frižidera ili unutrašnnju stranu ulaznih vrata. Neka vas to podseća na vaš cilj kada vam bude teško.

2. Razgovarajte sa svojim detetom o njegovim osećanjima

Kao što i sami znate, i vaše dete takođe proživljava osećaj gubitka. Bez obzira na godine vaše dete može proživljavati osećaje tuge, ljutnje ili jednostavno se osećati drugačije od svojih vršnjaka. Dopustite svomeadolescentu da govori o svojim osećanjima. To će znatno učvrstiti vaš odnos.

Savet: Potražite trenutke kad vas dete zaista sluša. Iskoristite te trenutke da budu što upečatljiviji za vaše dete, drugim riečima, iskoristite ih u obostranu korist. Takvi trenuci su prava retkost u životu sa adolescentom

3. Budite ukljuleni u njegov život 

Budite upleteni u njihov život koliko god možete. Pokažite im da ste usprkos stresu i gubitku.

Savet: Učestvujte u detetovim školskim aktivnostima. Pronađite sve one stvari koje možete ili morate obavljati zajednički i učestvujte aktivno u njima. Ručajte, doručkujte i večerajte zajedno. Zajedno idite u jutarnje ili večernje šetnje.

4. Učite odgovornosti

Adolescenti obično mole roditelje da im daju njihovu nezavisnost. Najbolji način da ih naučite odgovornosti jeste da im dajete sitne poslove koje će obavljati po kući. Ne gledajte na te sitne poslove kao nešto čime ih zamarate već kao priliku da vaše dete u tom periodu pokaže svoju odgovornost odnosno da se dokaže u svojoj novo stečenoj nezavisnosti.

Savet: Počnite sa manje odgovornim poslovima i polako im dajte sve odgovornije poslove. Na primer, prvo ih naučite da samo peru i spremaju svoje stvari a tek kasnije im dozvolite da voze vaš automobil.

5. Živite svojim načinom i u granicama mogućnosti

Roditelji ba ovakvim životnim prekretnicama često zapadaju u velike dugove kako bi se „brinuli“ o svom detetu. Daju mu pravu odeću za njega, kupuju mu njegov vlastiti auto i ostale „potrepštine“ za koje dete mislim da su mu preko potrebne. Ovaj pristup je gubitnički za obe strane. Adolescent neće naučiti ispravno o vrednosti novca, a roditelje će dugovi dovesti do finansijskog stresa.

Savet: Naučite svoje dete da pravilno i „zdravo“ troši novac. Ukoliko su u godinama gde se mogu zaposliti dozvolite im da se zaposle i neka svojim primanjima pokriju troškove za njima preko potrebne stvari. Neka jednom ili dva puta uče na svojim greškama.

foto: najboljamamanasvetu.com, supertata.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi