Porodični odnosi
20.10.2016.

7 saveta za zaposlene mame

Majčinstvo nije nimalo lak zadatak. Svaka majka u jednom trenu, naročito dok se vrati na posao, oseti opterećenost izazvanu prevelikim brojem obaveza.

Samo dete je velika obaveza, a uz njega tu su i sve ostale obaveze poput održavanja kuće/stana, kuvanja, redovnog posla i još mnogo toga. Zaposlena žena s decom stoga je pod velikim pritiskom.

Ipak, postoje stvari koje mogu smanjiti taj pritisak i učiniti vaš život mnogo lakšim. U nastavku saznajte o čemu je reč.

1. Potražite pomoć i prihvatite je

Mnoge su mame opterećene i zauzete mnogim obavezama jer se boje zatražiti pomoć ili su previše ponosne da bi to učinile. Mi žene sve želimo učiniti same. Ipak, u redu je ponekad zatražiti pomoć i prihvatiti je ako nam je neko sam ponudi. To ne znači da ste slabić ili loša majka. Nemojte o tome misliti na način da druge opterećujete svojim obavezama, već kako na taj način dopuštate drugima da učestvuju u vašem životu.

2. Vi niste superžena

Jeste li ikad patili od "kompleksa superžene"? Ako se trudite non.stop kuću održavati besprekorno čistom, kuvate kompletne obroke svaki dan i uz sve to želite biti i savršena majka onda svakako postoji mogućnost da patite od navedenog kompleksa. To nije nimalo zabavna igra, a krajnji je rezultat da se osećate preopterećeno i u najmanju ruku frustrirano jer teško uspevate ostvariti sve što ste naumili. Skinite svoj plašt superjunakinje i dozvolite sebi da budete "običan" čovek!

3. Odredite svoje prioritete

Ne morate sve uraditi u jednom danu. Odredite prioritete i uradite samo one stvari koje su nužne, umesto da ubijate sami sebe u pokušaju da obavite sve što ste naumili. Svakog dana odredite  3 ili 4 najvažnijih stvari koje morate uraditi i neka vam one budu cilj. Na taj ćete način osećati mnoge manje stresa i pritiska.

4. Odmorite se

Uz sve te obaveze odmor je zasigurno luksuz koji si ne možete priuštiti tokom dana. Ipak, trebalo bi ukoliko želite da se bolje osećate. Verojatno mislite kako biste umesto odmora mogli uraditi mnogo korisnih stvari, no to je pogrešan stav. Odmor je lepa i vredna stvar koju bi svatko trebalo da uvrsti u svoju užurbanu svakodnevicu.

5. Prihvatite dozu haosa

Majčinstvo i deca sa sobom uvek donose dozu haosa koji nam se u početku čini užasan ali s vremenom se priviknemo i prihvatimo ga kao deo života. Od rođenja pa sve do tinejdžerskih dana, dete sa sobom donosi haos i nered, ali to je normalno i jednostavno morate to prihvatiti. Zbog toga nemojte insistirati da uvek vaš dom bude savršeno čist i pospremljen jer je uz decu to naprosto nemoguće.

6. Budite ljubazni prema sebi

Velik broj majki u svojoj majčinskoj ulozi zanemaruje sebe, što nije nimalo u redu. Iako biti majka znači da postoji jedna mala osoba koja je ispred vas i zbog koje morate žrtvovati svoje potrebe, to ne znači da ne smete tu i tamo učiniti nešto samo za sebe. Priuštite sebi masažu, manikir ili pak nove traperice. Skuvajte čaj i pogledajte svoju omiljenu seriju, umesto da brinete o nakupljenoj prašini. Život će vam biti mnogo slađi i ugodniji ako sebi povremeno budete priuštili ove male užitke.

7. Budite zahvalni na svakom trenutku

Možda vam ovo zvuči ofucano, ali mali trenuci su ono što čini naš život. Stoga postanite svesni takvih trenutaka i nastojte u njima što više uživati. Razmislite o svim malim stvarima i trenucima koje provodite svaki dan sa svojim detetom i budite zahvalni na tome. To je ono što vas usrećuje i što gradi vaše uspomene kojih ćete se posle rado sećati. Vaš će život biti mnogo bogatiji i opušteniji jednom kada počnete slediti tu filozofiju.

Kako se vi nosite s majčinstvom i svim ostalim obavezama?

izrvor: zena.rtl.hr

foto: detinjarije.com, pregnancyandbaby.com, techstory.in

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno