Porodični odnosi
08.08.2016.

Kako biti posvećen roditelj ukoliko puno radite?

Roditelji koji rade neminovno osećaju različite stepene krivice. Nažalost, što je veća grižasavesti to je više neki roditelji pokušavaju nadomestiti preteranim popuštanjem deci i obasipanjem poklonima kao što su igračke, razne naprave, markirana odećea i svakakvi slatkiši, ali ne s dovoljno pažnje i discipline.

Roditelji koji rade puno radno vreme često ne disciplinuju svoje dete iz nekoliko razloga:

-Smatraju da su s detetom tako malo da ga ne žele disciplinovati u vreme kada su zajedno.
-Osećaju krivicu što rade i nisu sa svojim detetom.
-Previše su umorni za bilo kakve sukobe pa češće popuštaju (potom osećaju grižu savesti).
-Deca u svakom slučaju gube. Roditelji su retko kod kuće da brinu o njima, a kada i jesu kod kuće, nemaju pravi roditeljski nadzor pa deca odrastaju očekujućida dobiju sve što požele uz nedostatak discipline i nedostatak poštovanja prema roditeljima. To zaista ne mora biti tako.

Kako biti dobar zaposleni roditelj?

Ako ste u radnom odnosu, najbolji način da ublažite grižu savesti jeste da ste dobar roditelj u trenucima kada ste sa svojim detetom. Sednite uveče svi zajedno za sto (bez televizije, računara ili mobilnog, razgovarajte, podstičite lepo ponašanje za stolom, produbljujte uzajamni odnos, igrajte neku zabavnu igru, pridržavajte se ustaljenog vremena za spavanje. Uzrast deteta će diktirati šta ćete s njima uveče raditi.

Kao zaposleni roditelj moraćete uzeti u obzir nekoliko stvari:

-Dolazite kući umorni na kraju radnog dana
-Deca žele vašu pažnju
-Vaš partner takođe treba pažnju
-Potrebno je posvetiti se i spremanju zajedničkog obroka 

Samo je jedan roditelj kod kuće u vreme večere

Ako u vreme večere može kod kuće s manjom decom biti samo jedan od roditelja, sednite s njima dok jedu, a vi pričekajte dok vaš partner stigne kući i večerajte s njim/njom.

Deca bi trebaloda pomognu u postavljanju stola, a treba ih podsticati i na pomoć u pripremi jela, koliko god ona jednostavna bila. Roditelji ili samohrani roditelji trebaj da sede za stolom dok deca jedu, trebada im se obraćaju se na nenametljiv, pozitivan način i da ispravljaju njihovo ponašanje za stolom.

Kad završe dopustite im da odnesu tanjire, operu posuđe ili ga stave u mašinu za posuđe. I to je dobro vreme za čavrljanje i smejanje s njima. Ako preostaje zajedničkog vremena do uobičajenog odlaska na spavanje, zaigrajte nešto, crtajte ili jednostavno sednite i razgovarajte zagrljeni.

Kad su svi poprilično umorni, najbolje je da roditelji zagrle decu i zajedno pogledaju kraći film ili TV program o kojem mogu razgovarati pripremajući se za spavanje. Nemojte, međutim, dopustiti da to pređe u naviku jer od redovnog sedenja ispred televizora nito nema naročite koristi.

Oba roditelja

Ako oba roditelja stižu kući dovoljno rano, porodica može večerati zajedno, a oni naizmenično spremaju decu za spavanje. Za roditelje koji su boravili van kuće ceo dan veoma je veliko iskušenje da decu ostave duže budnom, i radije se držite uhodanog režima spavanja. Tak kada deca zaspe roditelji mogu imati ono dragoceno vreme samo za sebe.

Deca se mnogo vole radovati nečem unapred, te bi roditelji trebalo na vreme da planiraju zajedničke aktivnosti za vikend i tokom nedelje razgovarati s decom o tome. To bi u svakom slučaju trebalo da bude aktivnost koja ne uključuje kupovinu poklona. Vreme provedeno s roditeljima je daleko važnije nego trenutano zadovoljenje poklonom. Odluka roditelja zavisiće od uzrasta dece i vremenskim uslova, dakle to može biti bilo što od slaganja šatora u dvorištu vaše kuće do odlaska na izlet (u zoološki vrt, igralište, planinarenje...).

Približavanjem vikenda deca će imati nešto čemu će se istinski radovati, stoga je veoma važno da ih ne izneverite. Roditelji će bolje spavati i osećati se manji krivima (a i osećati manje stresa) kada shvate da je vreme koje su proveli s decom korisno i kvalitetno.

Kako vi provodite slobodno vreme sa svojim klincima?

izvor: zena.hr

foto: enews.marketing-iq.net, babble.com, wparenting.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno