Porodični odnosi
04.07.2016.

10 pravila ponašanja tokom leta za vlasnike pasa

Kućni ljubimci poput pasa i mačaka su zbog svoje dlake izloženi još većim opasnostima u letnjim mesecima nego ljudi. Evo kako možete smanjiti mogućnost da vaš voljeni mezimac dobije toplotni udar

1. Neke pasmine podložnije su toplotnom udaru od drugih
Buldozi i labrador retriveri spadaju u grupu pasa koji su podložniji toplotnom udaru od drugih pasmina. U rizičnu grupu spadaju i svi psi koji imaju debelo krzno, zdravstvene poteškoće ili višak kilograma.

2. Toplotni udar može se dogoditi i na 22 stepena Celzijusa
Umor usled visokih temperatura kod kućnih se ljubimaca može dogoditi u roku 15 minuta od izlaganja visokoj temperaturi.

'Životinje su vrlo dobre u skrivanju simptoma, pa je važno posvetiti im veliku pažnju, čak i kada su temperature napolju relativno ugodne, odnosno iznose oko 22 stepena Celzijusa,' tvrdi veterinarka Gretchen Hageman iz Čikaga.

3. Često im menjajte posude s vodom
Ne terajte svoje kućne ljubimce da čekaju ispod slavine koje curi u potrazi za vodom. Redovno čistite posudu s vodom, i menjate im svežu vodu kako bi izbegli dehidrataciju.

4. Dodajte u vodu nekoliko kockica leda
Trener pasa Nicole Ellis savetuje da psima u posudu s vodom stavite i nekoliko kockica leda, kako bi voda ostala što duže vremena osvežavajuća. Možete im dati ohlađene komadiće lubenice ili pileći bujon koji ste zamrznuli u manje kocke.

5. Držite pse podalje od vrućeg asfalta
Ako ne možete držati ruku prislonjenu o vruć asfalt duže od 5 sekundi, to je jasan znak da je isti pretopao za šapice vašeg voljenog psa. Upravo zato šetajte s psom u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima.

6. Dopustite im da se rashlade
Većina pasa se voli osvežiti u vodi, pa ako ste u prilici odvedite ih na neku plažu za pse, ili im dopustite da se 'okupaju' u dečjem bazenu na naduvavanje koje možda imate u dvorištu svoje kuće. U svakom slučaju poželjno je izbegavati igre sa štapom, jer one nisu dobre za vašeg psa.

7. Nekad ih je bolje ostaviti u kući
Tokom lepih sunčanih dana, mnogi će vlasnici pasa poželeti da na izlet povedu i svog psa. 'Zbog krzna psi se lakše zagrevaju od ljudi, pa ih je nekada bolje ostaviti u klimatizovanom domu,' ističe Nicole Ellis.

8. Ohladite pse modnim dodacima
"Od toplotnog udara vašeg psa može 'spasiti' i pokoji modni dodatak. U prodavnicama za kućne ljubimce prodaju se marame za hlađenje koje psi nose oko vrata, a koje im pomažu da podnesu jake letnje vrućine. Na tržištu su dostupne i prostirke za hlađenje koje su progodne za domove bez klima, ili za boravak na plaži."

9. Pazite na svog psa
Simptomi toplotnog udara uključuju nemirno kretanje životinje, teskobu, crvenilo desni ili pojačano kucanje srca dok se odmaraju što možete proveriti ako prislonite ruku na njihove grudi.

'Možete proveriti ima li vaš ljubimac povišenu temperaturu rektalnim putem. Opasno je sve iznad 40 stepeni Celzijusa,' ističe veterninarka Gretchen Hageman.

U ozbiljnim situacijama životinja može povraćati, imati proliv ili čak krvariti. Čim primetite bilo koji od ovih simptoma, potražite pomoć stručne osobe.

10. Ne preterujte s hlađenjem
Nije dobro niti preterivati s hlađenjem psa koji je bio izložen visokim temperaturama. 

izvor: zadovoljna.hr

foto: plantationbaygolf.com, bauserhausstl.wordpress.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno