Porodični odnosi
30.03.2016.

Kako zadržati mir u porodici?

Mirno i sretno porodično okružje je nešto što svi priželjkuju. Ipak, važno je shvatiti kako to nije nešto što će se dogoditi samo od sebe, već postoje jednostavni koraci i načini koji će dovesti to toga. Važno je da se s tim pravilima usuglase svi i da se ponašaju na takav način. Ovo su neke stvari kojih se dobro držati kako bi svi u porodici bili sretni i zadovoljni, a isto tako i ravnopravni. 

Podsticati jednaka prava

Jedan od najboljih saveta da zadržite mir u svojoj porodici jest taj da postaknete i osigurate da se svi osećaju prihvaćenima i jednakima. Takvo pravilo omogućiće da izbegnete sukobe oko nepotrebnih tema, ali i toga da drugi imaju više prava nego ostali i slične situacije. Itekako je važno na sve u porodici gledati jednako i omogućiti da svi imaju ista prava u davanju mišljenja, ali i svojim obavezama koje su normalne u svakoj porodici.

Pitajte za mišljenje

Ljudi su često skloni preterani s najmanjim sitnicama. I do toga često dolazi jer se ne razgovara i ne kaže otvoreno mišljenje. Nemojte pretpostavljati, već iskreno pitajte za mišljenje pre nego donesete bilo kakav zaključak. Vaša porodici ne bi smela ništa da vam zameriti, već  bi trebalo da poštuje mišljenje tako da na temelju njega donesete zajedničku odluku.

Ne gasite "vatru vatrom"

To znači da nikako nije dobro da nastalu svađu ili tešku situaciju činite još gorom. Tada vikanje neće napraviti ništa dobro, već samo štetu i patnju vama i članovima vaše porodice. Radije pričekajte da se smirite vi, ali i situacija u kojoj ste se našli i tek tada mirne glave porazgovarajte i pokušajte jedni drugima objasniti kako se osećate i što mislite.

Pitajte za pomoć kad vam je potrebna

Nemojte čekati da situacija postane preozbiljna pre nego se odlučite nekoga pitati za pomoć. Biti previše ponosan i misliti da sami možete rešiti sve, doneće vam samo veće probleme. Porodica je tu da bude uz vas u teškim situacijama, nemojte se ustručavati da zatražite pomoć.

Pričekajte informacije

Strpljenje je nezamjenjiva vrlina kada se radi o bilo čemu, a isto važi i za porodicu. Nemojte se upuštati u nešto za šta niste sigurni. Uvek je dobro malo pričekati, pitati, konzultovati se. Tako možete izbeći mogući neželjeni ishod, a svi znate koliko su saveti  porodice ponekad zlata vredni (bilo da ih uvažite i poslušate ili ne).

Podrška

Nemojte brzati sa zaključcima kada ste ljuti ili kada vam neko kaže nešto što vam ne prija. Rešite to jednostavnim rečima i mirnim tonom, samo tako da upitate nekoga što tačno želi reći. Verujte da će miran razgovor rešiti puno problema, a neće povrediti nečije osećaje.

izvor: zena.hr

foto: aulaplaneta.com, abc.es

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno