Porodični odnosi
29.03.2016.

2 prednosti i 2 mane ukoliko ste mlađe dete u porodici

Odgajiti dvoje, troje ili više dece vrlo je zahtevan posao. Ali, isto tako odluka o većoj porodici pomaže deci da izgrade i održavaju jedan od najdužih i najvažnijih odnosa u svom životu - odnos brata ili sestre.  Evo kakvo značenje ima poredak rođenja u porodici, posebno ako ste drugo dete

Prednosti 

1. Mlađe dete ima jaču empatiju
Naučna istraživanja potvrdila su kako mlađe dete u porodici ima veću potrebu da se poveže i izgradi odnos sa drugima. Ova osobina povezuje se prvenstveno sa fizičkim karakteristikama. Naime, starije dete je dominantnije i iskusnije pa ima životnu prednost nad drugim detetom.

S druge strane, mlađe dete je fizički slabije te kao takvo razvija drugačije sposobnosti da se istakne u porodičnom okruženju. Mlađa deca tako koriste sposobnost prilagođavanja, poistovećivanja s drugima, ali i neke vrste manipulacije kako bi dobilo što želi.

Upravo ta sposobnost 'ulaska pod kožu' čini ih snalažljivijima pa nije niti čudo da su jedni od najpoznatijih svjetskih komičara bili najmlađe dete u porodici.

2. Mlađa deca su individualci
Upravo zbog toga što je u porodicu došlo zadnje, mlađe dete ima jaču želju da izgradi svoju individualnost te da se razlikuje od starijeg brata ili sestre.

Drugorođeni ili najmlađi među braćom i sestrama najčešće žude za individualnošću zbog čega se često događa da su potpuna suprotnost od ostatka porodice, a posebno starijem detetu.

Stručnjaci objašnjavaju kako se radi o podsvesti u kojoj dete na sebe želi privući više pažnje, koja je do sada bila poklonjena starijem detetu. Ako ste drugo dete, usporedite se sa starijim bratom ili sestrom i primetićete koliko ste zapravo različiti.

Mane 

1. Mlađa deca su bolešljivija
Iako zvuči negativno, ova teza zapravo uopšte nije toliko loša koliko zvuči.

Naime nakon što starije dete u vrtiću prođe brojne viroze, prehlade i bolesti te s vremenom postane otpornije, mlađe će sve to 'pokupiti' puno ranije od svog starijeg brata ili sestre.

Iako to roditeljima može predstavljati pravu muku, mlađe dete puno će pre izgraditi i ojačati imunitet pa će u vrtićkom i rano, školskom uzrastu biti puno otpornije.

2. Mlađa deca su sklonija lošim navikama
Mlađa deca prave su sunđeri koji upijaju sve što stariji brat ili sestra napravi. Upravo zbog toga, skloniji su porocima.

Ti poroci najčešće su pokušaj imitiranja drugih, posebno članova porodice pa je tako istraživanje potvrdilo kako, ako stariji brat ili sestra puši, šanse su četiri puta veće da će pušiti i mlađe dete.

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

foto: pinterest.com, psypost.org, theguardian.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno