Porodični odnosi
13.03.2016.

Devet istina koje bi svaka maćeha trebalo da zna

Pogledajte spisak iskrenih saveta o životu s decom partnera, koji je svim maćehama pripremila jedna mama i maćeha.

Navikli ste da s vama delimo korisne savete i ispovesti majki koje svojim blogovima pokušavaju da pomognu mamama širom sveta. Međutim, kako vaspitavanje, odgajanje, ljubav i porodični život u savremenom svetu izgledaju posmatrani iz ugla jedne maćehe?

Predivno, bar ukoliko pitate Lindzi Ferijer, mamu i maćerhu blogerku, koja je godinama brinula o ćerkama svog supruga. Nije uvek lako, priznaje ona, ali Lindzi je svaku lekciju na koju je tokom godina naišla smatrala važnom i primenila je na svoj budući život s ovim devojčicama, koje je jako, jako volela i kojima se ponosi.

Ona je odlučila da svoje iskustvo podeli s drugim maćehama i otkrije tajnu svog uspeha.

Evo Lindzinih lekcija...

Vi NISTE njihova majka
Niste ni ''bonus mama'', čak ni ukoliko vaš suprug ima strateljstvo nad decom - čak ni ako vas zovu majkom. Ne smete upasti u zamku da, čak ni na trenutak, poverujete da imate ista prava i privilegije kao ''prava'' majka.

Tišina je zlato
Razvod je jedna od najtežih stvari koja može da pogodi porodicu, a svakako se ne smatra prikladnim da o njemu govori nova muškarčeva partnerka. Malo je ljudi koji vas mogu razumeti po pitanju briga i slutnji koje imate u svojoj novoj i proširenoj porodici. Štaviše, nožete naići na grubo nerazumevanje. Naravno, možete se poveriti bliskoj prijateljici, ali opčekujte razumevanje po svaku cenu jer je malo žena koje znaju tačno kako se osećate.

Konsultujte se s psihoterapeutom
Upravo zbog prethodne stavke, važno je da pronađete stručnog sagovornika, koji će razumeti vaše probleme. Ipak je najvažnije da svoje brige ne držite u sebi i da potražite pravo rešenje i odgovore.

U redu je povući se
Ovo je možda i najteže shvatiti kao neophodno jer ćete u određenim situacijama smatrati prirodnim da reagujete kao majka. Štaviše, izigravanje mame samo bi moglo pogoršati situaciju i izazvati odbijanje i zbunjenost svih uključenih.

Čuvajte svoj brak
Supružnici moraju jedno drugom biti utočište u teškim situacijama. Zato ne krijte probleme, već pokušajte da ih rešite udruženim snagama.

Ne upoređujte se s drugima maćehama
Sigurno ćete upoznati druge žene čiji supruzi i partneri imaju decu iz ranijih veza, a nije retkost da se neka od njih pohvali time što je mališani njenog supruga smatraju prijatlejicom ili, čak, ''pravom'' majkom - poveravaju joj se i vole je. Ne dozvolite da vas ovo rastuži ako vaša situacija nije slična, savetuje Lindzi. Potrebno je mnogo vremena i truda kako biste stekli poverenje dece.

Ne krivite sebe
Moguće je da ste do sada proveli mnogo vremena razmišljajući u čemu ste sve grešili. Delimično, svi su krivi zbog problema koji u ovakvim odnosima nastaju. Ne možete, ipak, promeniti sve ostale, ali možete promeniti sebe. Počnite od toga - učinite baš sve što je u vašoj moći, a rezultat neće izostati.

Oprostite sebi
Kada ste maćeha, često ćete biti preterano popustiljivi kako biste se dopali mališanima koji su postali deo vašeg života. Nemojte zbog toga i godinama kasnije osećati kajanje i pitati se koliko je neki potez bio ispravan. Opraštajte sebi.

Ne možete popraviti ono što niste vi pokvarili
Koliko god se vi trudili, nemoguće je rešiti baš sve probleme ovog sveta, a naročito ne one koji nisu nastali zbog vas. Ukoliko mališani pate zbog razvoda, njihovi otac i majka su tu da s njima o tome razgovaraju - nikako to nije maćeha.

Dok god ovo imate na umu, znajte da će sve biti u redu.

Lindzi godinama brine o ćerkama svog supruga i imala je dovoljno vremena i iskustva da sebe smatra podobnom da udeli i poneki koristan savet na ovu temu. Oseća se srećno zbog situacije u kojoj se našla. ''Daleko sam bolja supruga i majka nego što bih bila da nije bilo njegovih ćerki'', objašnjava Lindzi. ''Probili smo se. Čitavo ovo iskustvo se ispostavilo kao odličan način da se moj suprug i ja još više vežemo jedno za drugo. Mi smo porodica.

Izvor: yumama.com

foto: sheknows.com, parentsociety.com, sheknows.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno