Porodični odnosi
18.11.2015.

Ljubav prema kućnim ljubimcima jednaka ljubavi prema deci

Istraživanje je sprovedeno u bolnici u Masačusetsu, prilikom kojeg je posmatrano ponašanje 14 žena, koje su rodile najmanje jedno dete u periodu između dve i deset godina, a koje su čuvale pse više od dve godine

Ljubav prema kućnim ljubimcima jednaka je ljubavi prema deci, dokazali su naučnici iz Masačusetsa. Nedavno sprovedenim istraživanjem utvrđeno je da tokom posmatranja životinje, mozak čoveka deluje gotovo isto kao prilikom kontakta s detetom!

Istraživanje je sprovedeno u bolnici u Masačusetsu, prilikom kojeg je posmatrano ponašanje 14 žena, koje su rodile najmanje jedno dete u periodu između dve i deset godina, a koje su čuvale pse više od dve godine. Naime, dok je magnetska rezonanca beležila moždanu aktivnost, ženama su pokazivane fotografije njihove dece i njihovih pasa. Istraživanjem se došlo do zaključka da delovi mozga, koji su povezani s emocijama, nagradama, vezama i socijalnim interakcijama, pokazuju aktivnost, dok su ispitanice gledale fotografije i svojih mališana i ljubimaca.

Kućni ljubimci zauzimaju posebno mesto u srcima i životima mnogih ljudi, a postoje i uverljivi dokazi iz kliničkih laboratorija, koji pokazuju da interakcija s ljubimcima može biti korisna za fizičko, socijalno i emocionalno blagostanje ljudi.

Ranija istraživanja otkrila su kako se nivoi hormona, poput oksitocina, podižu nakon interakcije s kućnim ljubimcima.Nove tehnologije snimanja mozga, omogućile su da razumeemo neurobiološku bazu veze, što je vrlo uzbudljivo, otkrili su naučnici.

foto: mon-portail-grossesse.fr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno