Porodični odnosi
03.08.2015.

Nauka objasnila zašto su psi tako srećni kad nas vide

Ukoliko imate psa, verovatno ste primetili da svaki put kada se vratite kući s posla on ne zna šta će od sreće. On će vas oboriti na zemlju, lizati svuda, zalajati i pogledom poručiti: "Gde si bio ceo dan? Baš si mi nedostajao!". Ali, u čemu je caka, zašto je vaš ljubimac toliko srećan kad vas vidi?

Naučnici smatraju da imaju odgovor. Prema njima dva faktora su presudna:

1.) Psi su evoluirali od vukova

2.) To su radoznala bića

Mnogo pre nego što su postali naši kućni ljubimci psi su bili vukovi. Vukovi su se tada, kao i danas, pozdravljali ližući se po licu.

Za vukove je lizanje kao rukovanje za ljude. Oni takođe znaju i kada neko od članova iz čopora ulovi večeru - objasni je Gregori Berns, naučnik koji je proučavao ponašanje pasa.

On je takođe pokušao da utvrdi kako psi vide ljude. Da li nas vide kao još jednog člana čopora i ima li tu nečega više?

Berns je eksperimetisao pomoću mirisa i utvrdio da pas posebno reaguje na miris svog gazde.

"Ni jedan drugi miris, čak ni miris drugog psa koji živi s njim u kući, ne može da izazove tu sreću kad nanjuši svog vlasnika", rekao je Berns i dodao da za pse "predstavljamo zaista nešto posebno, nešto za šta čuvaju posebno mesto u svom mozgu".

Ovaj naučnik je takođe primetio da nas psi ne vole samo zato što ih hranimo, već i zato što uživaju u našem društvu, kao i da su oni znatiželjna, ali i pomalo ljubomorna bića.

Recimo kada se posle posla vratite kući, onoga trenutka kada kročite preko praga vaš pas će poludeti od sreće jer mu je bilo dosadno bez vas. Međutim, oni takođe gore od želje da saznaju gde ste bili, da li ste bili u kontaktu sa drugim životinjama i, naravno, da li ste im doneli hranu.

U svakom slučaju, vaš dolazak kući za psa predstavljka neviđenu radost, jer će te ga u svakom slučaju bar pozdraviti i pomaziti.

izvor: Hellogiggles

foto: zivotinje.rs, actualidad360.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno