Porodični odnosi
03.07.2015.

Bake i deke mogu pomoći u prevenciji gojaznosti dece

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu "Pediatric Obesity", emotivna podrška koju pružaju bake i deke može da zaštiti decu od razvoja gojaznosti, čak i uz prisutnost nekih rizičnih faktora.

U istraživanju je učestvovalo 39 dece predškolskog uzrasta koja su patila od gojaznosti i njihovi roditelji, od kojih su uzeti detaljni podaci o socioekonomskom statusu, vrsti i obimu pomoći koju dobijaju od svojih roditelja, odnosno, baka i deka dece, poput pomoći u čišćenju i spremanju, kao i finansijske i emocionalne podrške.

Naime, primećeno je da je finansijsko stanje povezano s težinom, odnosno da su niža primanja roditelja povezana s višim indeksom telesne mase dece.

Međutim, kod dece roditelja s niskim primanjima, emocionalna podrška baka i deka je pokazala znatan zaštitni efekat u poređenju sa decom čije su porodice imale manju njihovu podršku, odnosno deca koja su dobijala veću podršku pokazala su niži indeks telesne mase.

Smatra se da emocionalna podrška ima takav efekat jer pomaže razvijanju osećaja prihvaćenosti i razumevanja, što smanjuje nivo stresa kod roditelja.

foto: zena.blic.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno