Porodični odnosi
18.02.2015.

Kako se nositi s buntovnim tinejdžerom?

Iako se život tinejdžera čini sasvim lagan i zabavan, to ponekad uopšte nije tako. Deca u pubertetu prolaze puno faza od kojih neke nisu nimalo lagane, prvenstveno za roditelje.

To je doba kada se deca zbog emocija, psihičkih promena i ponekih frustracija mogu sasvim promeniti. Izuzetno je važno da to znaju prvenstveno roditelji koji moraju da nauče kako da se nose sa svojim detetom u ovoj fazi odrastanja, to jest da reaguju na vreme,  pristupe problemu i reše ga.

Razumno pre svega

Možda će puno puta biti situacija u kojima se nećete moći kontrolisati  ili ćete doći u iskušenje da izgovorite nešto što ne smete. Razbistrite glavu i razmislite pre nego bilo što preduzmete ili izgovorite. Tako će vas i dete shvatiti ozbiljnije, a vi ćete se držati onoga što kažete.

Takođe, nakon što jednom nešto kažete ili se odlučite na nešto, držite se te odluke. Samo tako će vaše dete slušati i razmisliti o tome što ste rekli. Nikako se nemojte dovoditi u situaciju da prvo nešto kažete, a zatim da to menjate tako da na kraju ispadne sasvim nešto drugo. Budite dostojni sami sebe i toga što govorite.

Poverenje

Stavka koja je izuzetno bitna u odnosu tinejdžer-roditelj. Često će možda doći do toga da se to poverenje poljulja, ali zato je upravo na roditelju da to ispravi i pokaže svom detetu da mu može verovati.

Razgovor

Nikakva kazna i vikanje nisu delotvorni kao iskren razgovor. Iako se tako ne čini, razgovor je najdelotvornija metoda kojom možete saznati za razloge i uzroke tinejdžerskog ponašanja. Razumevanje problema može rešiti puno toga, a vama kao roditelju će biti puno jasnije i lakše ćete se suočiti s problemom. Ako imate tinejdžera koji je buntovan i ne voli da sluša, morate biti smireni, pa čak i prebroditi neke izjave ili ponašanja.

Roditelj je prvenstveno roditelj

Mnogo roditelja govori kako bi hteli svojoj deci biti najbolji prijatelji. Međutim, roditelj je prvenstveno roditelj. Uvek pristupite detetu na zreo način sa svojim savetima, potrudite se da vas sasluša. Nemojte imati napadački ton, uvek rešavajte stvari na miran način i uz razgovor ako možete. Iako ćete puno puta biti ignorisani  ili vas neće slušati, nemojte odustati. To je faza kroz koju prolaze mnogi tinejdžeri, a prolazi upravo sa sazrevanjem.

Aktivnosti

Slušajte ih kada izraze svoje želje oko novih aktivnosti, hobija, izlazaka. To ne znači da ih sve morate ispuniti, ali obično do nerazumevanja dolazi jer tinejdžeri žele i rade jedno, a roditelji to ne odobravaju. Napravite kompromis, objasnite šta mislite i dogovorite najbolje rešenje.

izvor: zena.hr

foto: netmoms.de, prva.rs, najboljamamanasvetu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno