Porodični odnosi
11.06.2014.

Oprez! Deca slušaju šta govorimo i oponašaju naše postupke!

Odrasli ponekad pred decom razgovaraju o temama koje su neprilične za njihov uzrast i sposobnost ispravnog razumevanja istih. Najčešće se povode mišlju “pa što sad ako slušaju, ionako oni to ništa ne razumeju”. No oni koji tako razmišljaju, greše. Deca razumeju, upijaju i na tome stvaraju svoja iskustva. Jednom upotrebljene reči, iako ponekad i nehotice, snažno utiču na kasniji detetov razvoj i njegovo oblikovanje i poimanje sveta.

Svakako najveći uticaj na decu ima njihovo domaće okruženje i dnevna interakcija s roditeljima, vaspitačima, bakama i dekama. Sve ono što vide i čuju od odraslih interpretiraju i refleksiraju na svoj “mali” način u kasnijem ponašanju.

Primer za to može biti situacija u kojoj osmogodišnje dete ne želi ići u školu zato što je “učiteljica zločesta”. Zločesta učiteljica je najčešće izgovor za neke dublje probleme, a ti problemi mogu itekako imati veze sa situacijom kod kuće, a ne sa situacijom u školi. Drugi dobar primer je tinejdžer koji maltretira drugare u školi. Ponekad to nije samo zato što ne može kontrolisati svoj bes već je takvo ponašanje video u svojoj porodici i okolini. Naravno, odgovori nisu uvek crno-beli i laki, no važno je znati da se većina roditeljskih ponašanja i raspoloženja od najranije dobi reflektuje kroz kasnije detetove postupke i ponašanja.

Roditelji koji svesno slušaju i osluškuju reči svog deteta koje je tek progovorilo, uglavnom se slažu da u tim rečima najčešće čuju – sebe. Deca upotrebljavaju reči, fraze i ton glasa koji su čuli i naučili od roditelja ili od najbliže okoline.

Tek tada roditelji spoznaju koliko je njihov uticaj velik i od presudne važnosti. Biti svestan te činjenice važno je za roditelje jer deca osluškuju sve i nastoje se ponašati i govoriti kao oni čijem ponašanju su najviše i najčešće izloženi, a to su najčešće – roditelji. Kada deca već usvoje određeno ponašanje i počnu ga primenjivati, postaje sve teže uveriti ih u eventualnu neispravnost određenog ponašanja, posebno ako su mu izloženi svakodnevno. Uvek budite na oprezu koje reči i kojim tonom upotrebljavate i budite sigurni, iako se vama možda ne čini da dete u nekom trenutku ne sluša, ono uvek sluša i pamti sve vaše postupke i komentare.

Izvor: klinfo.hr

foto: saznajlako.com, nadlanu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi