Festival dojenja
13.04.2019.

Četvrtak je dan za dojenje

Uprkos brojnim naučnim studijama koje su dokazale blagotvorni uticaj majčinog mleka na imunitet, zdravlje i emocionalnu stabilnost dece, samo 13 odsto žena doji bebe duže od šestog meseca. Kako bi se ova poražavajuća statistika promenila, „Dečji sajt“ je do sada organizovao četiri festivala i 28 radionica za podršku dojenju kroz koje je prošlo više od 2.200 budućih majki. Sve one naučile su kako da doje svoje bebe i kako da se izbore sa potencijalnim problemima, pa smo za četvrtak 18. april, od 11 do 17, časova zakazali Peti Avent festival dojenja u SPC „Šumice“ (Ustanička 125).

Drage trudnice, ako želite da naučite kako se podstiče laktacija, šta treba da jedete, kako dojenje utiče na inteligenciju bebe i još mnogo toga, dođite na ovaj jedinstven događaj. Očekuju vas vrhunski neonatolozi, ginekolog, stomatolog i nutricionista, ali i Milena Popević, savetnica za dojenje (na slici gore), koja će vas kroz tri interaktivne radionice pripremiti za sve što vas čeka od trenutka kad prvi put privijete vaše čedo na grudi. Pričaće vam o uspostavljanju laktacije, o položajima za dojenje, ragadama i mastitisu, od uvučenim bradavicama i brojnim drugim poteškoćama za koje će vam ponuditi jednostavna rešenja.

Važan segment festivala, ali ništa manje zabavan, iako to ne zvuči tako, biće zdravstveni panel na kojem će vam se predstaviti četiri stručnjaka. Dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK „Narodni front“ i autorka i koordinatorka Nacionalnog programa za podršku dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta, govoriće vam o važnosti dojenja, zbližavanju mame i bebe, o tome zašto je važno da mama bude smirena i spokojna, ali i o fiziološkoj žutici, vakcinama... Ako ne znate ko je i kakva je dr Ljilja, dođite da je upoznate – to se jednom rađa.

Pored dr Stanković, u panelu će učestvovati doc. dr Svetlana Janković, specijalista ginekologije i akušerstva, šef Odseka akutne patologije trudnoće Odeljenja porodilišta GAK „Narodni front“ i jedan od predavača na Kursu podrške dojenju (na slici gore desno). I ona će vam objasniti kako će izgledati prvi sati vašeg boravka u porodilištu i prvi podoj, šta da očekujete na porođaju, zašto ne treba da slušate strašne priče o strašnim porođajima i šta vas očekuje od prijema u porodilište do kraja porođaja...

Dr Tanja Belić, specijalista dečje i preventivne stomatologije iz DZ „Voždovac“ (na slici gore levo), naučiće vas kako se u trudnoći pravilno neguju zubi i kako učestalo povraćanje utiče na zubnu gleđ. Otkriće vam da li je lokalna anestezija opasna u trudnoći, smeju li trudnice da snimaju zube, a uz to će vas upoznati sa pravilima oralne higijene kod beba koje sisaju.

Marija Prćić, nutricionista-dijetetičar (na slici gore), pričaće o pravilnoj ishrani u trudnoći i nakon porođaja, o zdravim zamenama za grickalice i optimalnom unos tečnosti. Ona će vam spremiti dve bebi kašice u „Philips Avent“ blenderima 4 u 1 koje ćete moći da probate. Ali to, naravno nije sve. U okviru festivala biće organizovan i panel „Rosa vode“ pod nazivom „Beba bira gde“ o dojenju na javnom mestu, a očekujte i zanimljiva izlaganja brojnih sponzora koji su spremili vredne poklone za sve buduće mame, ali i za nagradni kviz koji smo ostavili za sam kraj druženja.

Ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje obavezno. Jednostavno je... Samo kliknite OVDE i zabeležite u podsetnik da u četvrtak 18. aprila od 11 do 17 časova treba da budete u SPC „Šumice“, u Ustaničkoj 125.
Mnogo ćete naučiti, sjajno ćete se zabaviti, pa ćete kućama otići sa širokim osmehom.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno