Festival dojenja
30.03.2019.

Uz podršku sve je lakše

GAK „Narodni front“ dobiće prvu specijalizovanu sobu za podršku dojenju, sa osobljem i potrebnom opremom, u kojoj će majke moći da dobiju stručne savete, da uče o dojenju ili da doje i da provedu vreme sa svojim bebama. „Rosa soba za podršku dojenju“ je deo inicijative Ministarstva zdravlja i „Rosa vode“ koja ima cilj da podrži mame na samom početku života sa bebom, tako što će im omogućiti svu neophodnu pomoć, edukaciju i podršku u vezi sa dojenjem.

Ideja o otvaranju „Rosa sobe“ nastala je nakon otvaranja tri banke humanog mleka i 20 škola roditeljstva širom Srbije, kroz koje su Ministarstvo zdravlja i „Rosa voda“ podržale hiljade roditelja u prvim danima, nedeljama i mesecima po bebinom rođenju.
Građani su tokom poslednjih meseci 2018. godine kupovinom „Rosa“ vode u bocama od 1,5 l donirali sredstva za opremanje soba, o čemu su juče govorili prof. dr Radisav Šćepanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, predstavnici GAK „Narodni front“ i „Rosa vode“. Tim povodom, najavljena je i šira podrška majkama za dojenje u javnosti.

– Svesni smo da je neophodno da ohrabrimo mame i pružimo im snažniju podršku, jer istraživanja pokazuju da se samo 12,8 odsto dece isključivo doji do šestog meseca, dok je 47,2 odsto dece uzrasta od 0 do pet meseci pretežno dojeno. Projekat „Rosa podrška dojenju“ u tesnoj je korelaciji sa Nacionalnim programom podrške dojenju koji je donela Vlada Republike Srbije sa idejom da podrži dojenje kao najbolji i najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine, koje unapređuju zdravlje majke i deteta tokom čitavog života – izjavio je prof. dr Radisav Šćepanović, prvi sdesna..

– Tokom prethodna dva projekta, susretali smo se sa mnogim roditeljima, prvenstveno mamama koje su nam ukazivale da je podrška dojenju potrebna. Zato smo odlučili da sa Ministarstvom zdravlja pružimo kontinuiranu podršku i to u samim porodilištima, kroz novi projekat, otvarajući „Rosa sobu za podršku dojenju“. "Rosa" je oduvek oduvek bila tu za bebe i roditelje, i ovom prilikom želimo da zahvalimo i građanima koji su kao i do sada prepoznali značaj i doprineli da „Rosa“ podrži ono što je važno, zdravlje čitave porodice – rekao je Luca Santandrea, pri sleva, direktor franšize kompanija „Coca-Cola Srbija“.

Niz aktivnosti u kampanji pod nazivom „Beba bira gde“ biće usmeren na podizanje svesti i edukaciju javnosti o važnosti dojenja, kako bi se mamama pružila neophodna podrška, sve u cilju da se broj dojenih beba u Srbiji poveća. A kako su „Dečji sajt“, koji već tri godine organizuje radionice za podršku dojenju, kroz koje je prošlo više od 1.500 trudnica, i četiri festivala dojenja, sa oko 800 učesnica, i „Rosa voda“ na istom zadatku, „Rosa“ će biti zlatni sponzor Petog Avent festivala dojenja.
Festival će biti održan u četvrtak 18. aprila od 11 do 17 časova u SPC „Šumice“ (Ustanička 125).

Ulaz je besplatan, ali uz obaveznu prijavu. I zato, drage trudnice, ne oklevajte. Prijavite se klikom OVDE, a onda nastavite da pratite Magazin Dečjeg sajta, našu Fejsbuk stranu i Instagram nalog, jer ćemo uskoro početi da vas upoznajemo sa detaljima.
Ako budete uz nas, saznaćete koji vrhunski stručnjaci dolaze na Festival, kako će izgledati čitav program, ko su učesnici „Rosinog panela“ i koje poznate mame će govoriti o dojenju na javnom mestu.

Promo tekst
Foto: Nebojša Dimić, dreamstime_m_39113475-MitaStockimages

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno