Festival dojenja
13.10.2018.

Ovo su naše bebe

Iako njihove majke nemaju problema sa laktacijom i dojenjem, a oni sa sisanjem i napredovanjem, neke bebe ne propuštaju naše festivale dojenja. Na prvom su bile u maminom stomaku ili su bile još male, došle su nam na drugi i treći, a pre nedelju dana i na četvrti festival.
Sve su to sada naše bebe.

Anu Novaković upoznali smo još u maju prošle godine. Bila je trudna, čekala je dečaka i želela je da nauči sve što treba da zna o dojenju. Stomak joj nije smetao ni da prati predavanja, ni da se provlači kroz gužvu među štandovima, pa nam je rado pozirala.
Na Drugi Avent festival dojenja došla je sa suprugom i tromesečnim Viktorom.
„Nit manje bebe, nit veće kose“, govorile su buduće mame i milovale Viktorove bucmaste obraščiće, a Ana nam se pohvalila da ga uspešno doji.

Kada nam je pre nedelju dana na Festival dojenja utrčao dečačić duge kose nismo morali da se pitamo ko je i odakle ga znamo. Čak i da mu na majici nije pisalo ime, prepoznali bismo ga među stotinama drugih.
Viktor je naša beba.

Zdrav, veseo, razigran i radoznao veselo je trčkarao tokom predavanja, igrao se balonima, a napravio je i jednu pauzicu, tek da malo odmori nožice i da skupi snagu za nastavak akcije.

Ognjen je bio zvezda Prvog festivala dojenja jer je imao tek nešto više od mesec dana. Gužva mu nije smetala da sisa, pa je mama Irena mogla neometano da prati predavanja.

Na Drugom festivalu dojenja Ognjen je već bio „veliki“ i napredan momak koji je rado išao iz ruke u ruku, a mami se vraćao samo da bi se pomazio i da bi malo sisao.

Na poslednji Festival je doveo mamu da obnovi gradivo. Ponovo je trudna i nakon dva dečaka čeka devojčicu. I ona će, kao i njen brat, biti naša beba.

Pre nedelju dana sve oči su bile uprte u Magdalenu. Malena devojčica od samo deset meseci trčkarala je na sve strane. Čudo od deteta.
– Zdrava je i veoma živahna. Sve je interesuje i sve bi da vidi, pa je možda zato tako rano prohodala. Sad se mučim da je stignem, a u početku sam se mučila da je nahranim. Rođena je hitnim carskim rezom, a videla sam je tek nakon dva dana. U početku nisam imala mleka, ali su mi svekrva, koja je babica, i patronažna sestra pomogle da istrajem. Bila je i na dohrani, ali smo to izbacile, a sa pet i po meseci je počela da jede čvrstu hranu. Uvek sam je dojila na zahtev, a sad ne mogu zbog posla, ali ću se truditi da što duže sisa makar ujutro i uveče – ispričala nam je Nataša Milošević (30) koja je ubeđena da bi sada, zahvaljujući savetima koje je čula na našem festivalu, sve bilo lakše.

Kad okolnosti zahtevaju snalažljivost, strunjače mogu i te kako dobro da posluže i za jedan dobar podoj, a ne samo za sport. Ova mrvica nije imala nijednu primedbu. Slatko je sisala dok je mama pomno pratila savete stručnjaka. 

Bebe ne vole monotoniju, pa su mnoge mame tokom petočasovnog festivala morale i da šetaju. Kažu da im je prijalo da malo protegnu noge.

Da su bake najdragocenija pomoć pokazalo se i ovog puta. Ne zna se ko je više uživao. Beba ili baka.

Zbog prevelike gužve nismo uspeli da popričamo ni sa svim trudnicama, ni sa svim mamama, pa ne znamo kako nam se zovu ostale bebe kojima smo se divili i mazili ih samo u trku. Najvažnije je da je njima bilo lepo, a grešku ćemo ispraviti već na narednoj manifestaciji jer verujemo da će nam doći ponovo.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno