Festival dojenja
11.10.2018.

Trudnice imaju reč

„Hvala Vam na divnom i edukativnom druženju koje ste sa saradnicima organizovali za nas, trudnice. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam bila učesnik ovog projekta, mnogo mi znači sve što sam čula i naučila. Ovakvi programi menjaju svest, razbijaju mitove i strahove, rešavaju nedoumice i unapređuju znanje trudnica. Hvala Vam i na sjajnim poklonima, mnogo se radujem danima dojenja, jer verujem da će ih jastuk za dojenje barem malo olakšti. Srdačno Vam se zahvaljujem na pažnji, pažljivo odabranim edukatorima i svemu što je doprinelo da ovakav utisak ponesem sa sobom. Preporučiću svim drugaricama da obavezno posete neki od Vaših festivala kada budu čekale bebe.
Sve najlepše u daljem radu“, napisala nam je Jelena L.


Ona je jedna od trudnica i majki sa bebama koje su prošlog petka bile gošće Četvrtog Avent festivala dojenja za koje Dečji sajt, kao organizator, ima samo reči hvale i divljenja. Hvala im što su bile izdržljive i uporne da nauče nešto novo, da ih ni višečasovni program nije obeshrabrio. Divimo im se jer su mlade, lepe, nasmejane i rešene da doje svoje bebe i da im sa svakom kapi svog mleka daruju i zdravlje i ljubav i bliskost.
Jelena je osetila želju da sa nama mejlom podeli svoje utiske, a dve trudnice smo na kratko odvojili na stranu i da čujemo šta imaju da kažu o dojenju.

Nikoleta Milić (27) „gazi“ sedmi mesec kao da to nije ništa. Nosi dečaka koji će se, ako se ona i suprug ne predomisle, zvati Vukan i mnogo su srećni. Podjednako bi se, kaže, radovali i devojčici jer im je pol zaista nebitan.
– Moja mama ima nas troje i sve nas je dojila duže od godinu dana. Uvek smo lepo napredovali i bili zdraviji od vršnjaka, pa ja nikad nisam imala dilemu oko toga da li će moja beba sisati ili ne. To se podrazumeva. Zapravo, mislim da se sve to nosi iz kuće. Vaš odnos prema trudnoći, porođaju, dojenju, odgajanju deteta... sve je to stvar vaspitanja. Ja se toliko radujem svom sinu i toliko se radujem dojenju da mi je još u petom mesecu krenula laktacija. Moj lekar kaže da je to normalno, a ja mislim da je to od silne želje da ga što pre uzmem u naručje – ispričala nam je Nikoleta.

Pohvalila je našu manifestaciju jer smatra da je izuzetno korisna.
– Želela sam uživo da vidim sve te stručnjake koje ste doveli, da ih čujem, da postavim pitanje... Svi su sjajni, a najviše me je dirnula dr Ljiljana Stanković. Ona tako lepo govori o dojenju, tako jednostavno objašnjava koliko je to važno za odnos mama-beba da sam se nekoliko puta rasplakala. Kad ona govori, kao da teče mleko – dodala je ova buduća mlada mama i naglasila da je jako važno dopreti do svih žena koje planiraju potomstvo i motivisati ih da doje.

Za razliku od Nikolete, koja ni najmanje ne sumnja da će dojiti svog sina, Danijela Bajić Obućina (41) ima čvrstu želju, ali je na Festival došla sa obuzeta strepnjom.
– Moja prijateljica nije uspela, iako je dala sve od sebe. Njeno dete odrasta na mlečnoj formuli, pa sam se uplašila da bi to moglo i meni da se desi. Zato sam i došla... Da naučim sve što treba kako bih mogla da dojim svoju ćerku. Iako sam u šestom mesecu trudnoće, nisam znala ništa, ali sam zahvaljujući vama naučila mnogo. Najviše me je brinulo da li će mi beba biti gladna, a sad čujem da joj je u početku dovoljno nekoliko kapi – kroz smeh nam je ispričala Danijela i dodala da će joj svi praktični saveti koje je dobila biti dragoceni.

Jelena, Nikoleta, Danijela, čekamo vas da nam se javite kad stignu bebe i da nam se pohvalite kako lepo napreduju od vašeg mleka. Ne sumnjamo da će ga biti i da ćete uspešno dojiti.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno