Festival dojenja
06.10.2018.

Dojićemo, nego šta!!!

Pet sati sedenja na jednom mestu, uprkos pauzama, mnogo je za svaku trudnicu. Zapravo, da se ne lažemo, u trudnoći je mnogo i pet sati izležavanja, stajanja, šetanja i bilo koje druge aktivnosti, naročito kad se pregura 25-30. nedelja. Bojali smo se da im neće biti udobno, da će im pasti koncentracija, da će biti gladne, žedne i nervozne, ali ništa od toga. Naše trudnice su čudo!
Čvrsto rešene da doje svoje bebe sa izrazitom željom da nauče što više, juče su netremice slušale sva izlaganja stručnjaka koji su se samo zbog njih okupili na Četvrtom Avent festivalu dojenja.

Gošće je, pored Aleksandre Bogdanović, osnivača i direktora „Dečjeg sajta“, pozdravio prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja koje je bilo pokrovitelj Festivala dojenja.
– Umesto da nas ima sve više, Srbija godišnje gubi 60.000 stanovnika, pa nas je sada manje od sedam miliona. Malo smo poremetili prioritete. Nekada se nije postavljalo pitanje da li će žena dojiti ili ne, nekako se podrazumevalo. Danas nije tako, pa država usvajanjem Nacionalnog programa za podršku dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta želi da pomogne roditeljima. Na koncu, odluka o tome čime će mama da hrani svoju bebu krajnje je individualna. Žena treba da je donese u dogovoru sa svojim partnerom, a mi, zdravstveni radnici, treba da ih podržimo ako se odluče za dojenje – rekao je prof. dr Vekić.

– Deca koja su sisala imaju bolji imunitet, ređe obolevaju od astme, alergija i dijabetesa. Kod nas je sve više retkih bolesti i tumora. Nije dokazano da dojenje štiti od ovih bolesti, ali se veruje da ima pozitivan uticaj – naglasio je prof. dr Berislav Vekić.

– Svaka je beba priča za sebe, jer ni one, kao ni mi, nemaju iste potrebe. Neke su ješne, neke mrljave i lenje, a svaka napreduje svojim tempom. Bebe koje su rođene s većom težinom sporije napreduju od sitnijih beba, ali na kraju sve to dođe na svoje. Ne dajte im da spavaju ili da se igraju na dojci. Kad sisa, onda treba da sisa i to najmanje deset minuta. No, to ne znači da treba da gledate na sat i da razmišljate šta vas sve čeka od kućnih poslova. Nek’ čeka veš, nek’ čekaju sudovi, nek čeka usisivač... Pa šta ako su prozori prljavi?! Treba da budete odmorne i naspavane, ne samo u prvim nedeljama, već i kasnije – posavetovala je buduće mame prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK „Narodni front“ i autorka i koordinatorka Nacionalnog programa za podršku dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta.

– Ne zamerite, ali stvarno mislim da su mnoge današnje trudnice u najmanju ruku razmažene. Teško je poroditi se. Naravno da je teško. Dojenje može da bude teško i bolno. Naravno da može, ali to ne traje doveka. Od vas zavisi koliko ćete se brzo uskladiti s bebom. Viđala sam majke koje mi 12 sati posle porođaja kažu „Nosite ovo dete, hoću da se odmorim“. Ne kažem ja da će ona biti loša majka, ali ne ide to tako – objasnila je prim. dr Stanković. – Ako ste rešile da dojite, već ste obavile dobar deo posla. Ostalo ćete naučiti i savladati. Dan po dan i ja ne sumnjam da ćete uspeti.

– Ne dozvolite da vam se u trudnoći zubi iskvare. Vodite računa o oralnoj higijeni, posebno ako često povraćate jer želudačna kiselina pogubno utiče na gleđ. Osim toga, veoma je važno da pazite šta jedete i šta pijete. Trudite se da sutra dobre navike prenesete na vaše dete i nikada nemojte da verujete onima koji vam kažu da mlečni zubići nisu važni i da ne moraju da se peru. Neće vam odmah trebati četkica i pasta, biće vam dovoljna čista gaza i malo mlake vode da bebi prebrišete prve zube i desni –  otkrila nam je dr Tanja Belić, specijalista dečje i preventivne stomatologije iz DZ „Voždovac“ koji je bio jedan jedan od pokrovitelja Četvrtog Avent festivala dojenja.

– U prvim minutima života bebi je najvažniji dodir i to ne bilo koji, već mamin. To je ključno za njihov odnos. Bebe koje na taj način upoznaju majku tražiće u njoj oslonac i podršku celog života. Pre godinu, dve kod nas se porodila žena koja je bila gluva i slepa. Tražila je da joj stavimo bebu na grudi, da je omiriše i pomazi. To je bio njen način da upozna svoje dete. Nikad nemojte da smetnete sa uma da svaka majka oseća šta njenoj bebi treba – kazala je doc. dr Svetlana Janković, specijalista ginekologije i akušerstva, šef Odseka akutne patologije trudnoće Odeljenja porodilišta GAK „Narodni front“ i jedan od predavača na Kursu podrške dojenju.

U zdravstvenom panelu učestvovala je i Marija Prćić, nutricionista-dijetetičar. Govorila je o pravilnoj ishrani u trudnoći i nakon porođaja, a usput je gulila krompir i šargarepice, seckala meso, banane i jabuke, kako bi ih skuvala u „Philips Avent“ blenderima 4 u 1.

U svežim kašicama iz „Njam, njam kutka“, joji nam je obezbedio generalni sponzor Festivala "Philips Avent", uživale su i bebe koje su nam došle u goste, ali i buduće majke.

Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje, pričala je o uspostavljanju laktacije, o položajima za dojenje, ragadama i mastitisu, od uvučenim bradavicama i brojnim drugim poteškoćama za koje postoje jednostavna rešenja.

Milena je svoje izlaganje podelila u dve jednočasovne radionice – „Da li ste spremne za dojenje“ i „Najveći izazovi u dojenju i kako ih prevazići“.

„Halo beba“ predstavila je svoju novu mobilnu aplikaciju za podršku dojenju. Trudnice su je odmah instalirale, jer znaju da će im biti sjajna podrška.

Kompanija "Al Groso“ poklonila je svim učesnicama po jedno pakovanje svojih "Babylino sensitive" pelena. Taman za prvih nekoliko dana po dolasku iz porodilišta. Toliko su dobre da mame neće ni poželeti da probaju neke druge.

Inače, "Babylino sensitive" su bile zvanične pelene Četvrtog festivala dojenja.

Iako od lekara svi očekuju da budu ozbiljni i strogi, učesnici našeg zdravstvenog panela uspevali su da izazovu salve smeha. Šta ćete lepše od toga... Tema ozbiljna, a publika nasmejana.

A kako i od smeha može mnogo da se ožedni, salom su neprekidno kružile flašice "Rosa" vode koja je bila zlatni sponzor Festivala dojenja.

U velikoj svečanoj sali Sportsko-poslovnog centra "Šumice" svi su se dobro zabavili, uključujući i naše bebe. Tema ih nije interesovala ni najmanje, ali su im zato baloni bili interesantni.

Posle puzanja i igranja balonima, odmor u kolicima dobro dođe, naročito u dobrom društvu.

I u hodnicima centra je bilo živo... Buduće mame nisu propustile priliku da upoznaju čuvenu Anđelku Kotević, koordinatorku Telefonskog savetovališta "Halo beba" koje je jedan od pokrovitelja Festivala dojenja.

Tu su bili i naši stari znanci i prijatelji iz kompanije "Dunav osiguranje" koji su trudnice, buduće očeve i bake upoznali sa programom stipendijskog osiguranja "Naše dete".

Predstavnici kompanije "Bio Save", predvođeni dr Aleksandrom Antovićem, upoznali su nas sa lekovitim potencijalima matičnih ćelija iz pupčanika i dostignućima regenerativne medicine.

Boje farmaceutske industrije branila je kompanija "Bayer" sa svojim dobro poznatim preparatima - "elevitom" i "bepantenom". O njima nije trebalo previše pričati, jer nema trudnice koja nije čula za njih.

O lekovima je govorila i Marina Mirković, magistar farmacije iz kompanije "Alpen Pharma". Ona je predstavila homeopatske proizvode iz palete "Mama Natura" - "Kolikind" i "Dentokind" - koji provereno pomažu kod grčeva i bolnog nicanja zubića kod beba.

A kad smo već kod lekova i lečenja, imamo i jednu baš dobru vest. Među nekoliko desetina trudnica, kojima su sestre iz patronažne službe Doma zdravlja "Voždovac"  izmerile krvni pritisak i nivo šećera u krvi, dve su imale insulinsku rezistenciju, a jedna nisku vrednost glikemije. Mnogo nas raduje što su nam buduće mame zdrave.
– Vode računa o sebi i svom zdravlju kako bi rodile zdrave bebe. I moram da ih pohvalim... Sve više njih želi da doji i sve više se trude. Kad vidimo koliko im je stalo i mi dajemo sve od sebe da im pomognemo da istraju – kazala nam je Maja Preković iz DZ "Vozdovac" koji je po četvrti put bio pokrovitelj našeg Festivala dojenja.

Jelena Dukić ponovo je izložila svoje sjajne proizvode koji iz godine u godinu privlače sve veću pažnju. "Coki Loki" je sada već dobro poznat brend. Gošćama Festivala najzanimljivije su bile portiklice za bebe i platnene pelene.

Iako KME zvuči kao bebin plač, Nena i Mirjana kažu da naziv njihovog udruženja potiče od izraza "kontinuirana medicinska edukacija". One znaju sve o nezi beba, pa su zato buduće mame mnogo vremena provele pred njihovim štandom.

A kako je u periodu dojenja veoma važan dobar grudnjak, bilo je i mnogo pitanja za Sonju Vasiljević iz kompanije "Andriva". Oni, osim brushaltera, imaju i sjajne steznike koji se nose nakon porođaja.

Za najslađe snove juče je bila zadužena Ana Savić iz "Slatkih snova". Donela nam je najrazličitije jastuke za dojenje kojima su naše gošće bile oduševljene.

Program kompanije "Tosama" nije lako nabrojati, ali znamo da su se buduće mame juče najviše raspitivale za mrežaste gaćice, pamučne uloške koji se nose nakon porođaja i tupfere za grudi koji sprečavaju nekontrolisano oticanje mleka.

Između festivala dojenja i stomatološke ordinacije „Dental Vortex“ postoji čudesna veza. Dr Dubravka Jovanović, spacijalista oralne hirurgije i vlasnica ove ordinacije, učestvovala je na Prvom festivalu kao trudnica, na Drugom festivalu, mesec dana nakon porođaja, podržavala je svoju koleginicu dr Mariju Baković, koja je učestvovala na zdravstvenom panelu. Na Trećem festivalu su obe, zajedno, delile savete budućim mamama, a juče je dr Baković više vremena provela u svečanoj sali nego iza pulta. Sada ona čeka bebu i treba da nauči sve o dojenju.   

Naš prijatelj Miloš Dimovski i njegova saradnica ponovo su doneli stotine pakovanja svojih "Sweet Care" vlažnih maramica koje sadrže 99% vode. Svi smo dobili po jedno, čak i mi koji smo davno imali bebe, jer su sjajne za celu porodicu.

Maja Bosnić, doktor muzikologije i muzički pedagog, nije imala klavir, pa je u pauzama festivala na malenom sintisajzeru budućim mamama svirala pesmice i kompozicije koje treba da puštaju bebama tokom trudnoće i nakon porođaja.

Da su naše trudnice pomno slušale sva izlaganja, utvrdili smo tokom nagradnog-kviza. Znale su odgovore na sva postavljena pitanja. Pokloni naših sponzora i izlagača bili su sjajni, pa su buduće mame otišle punih ruku.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno