Festival dojenja
17.09.2018.

Spoznajte tajne dojenja

Tri dana do Četvrtog Avent festivala dojenja, još dva dana za prijavljivanje! Mi smo već uzbuđeni, jer smo spremili sjajan program, pozvali smo vrhunske stručnjake, a uz to imamo i podršku brojnih prijatelja „Dečjeg sajta“ kojima je briga o potrebama trudnica, majki i beba svakodnevni posao, opredeljenje i životna misija.
Da ne bude da niste znale šta možete da propustite ako se ne prijavite i ne dođete na Festival dojenja, evo programa.

Festival će otvoriti predstavnik Ministarstva zdravlja, a zatim će vas pozdraviti prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK „Narodni front“ i autorka i koordinatorka Nacionalnog programa za podršku dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta.
Organizovali smo i dve jednočasovne radionice – „Da li ste spremne za dojenje“ i „Najveći izazovi u dojenju i kako ih prevazići“ – koje će voditi Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje. Pričaće vam o uspostavljanju laktacije, o položajima za dojenje, ragadama i mastitisu, od uvučenim bradavicama i brojnim drugim poteškoćama za koje postoje jednostavna rešenja.

Spremili smo vam i zdravstveni panel sa četvoro stručnjaka koji će vas osloboditi mnogih strahova, strepnji i dilema, a uz to će vas naučiti ono najvažnije – kako da budete zdrave i srećne da bi i vaše bebe bile zdrave i srećne.
U panelu ćete ponovo videti dr Stanković koja će vam ovog puta, osim o važnosti dojenja i zbližavanja mame i bebe, govoriti i o fiziološkoj žutici, vakcinama i o tome zašto je važno da mama bude smirena i spokojna. Naučiće vas kako da se nosite sa malim „manipulantima i filozofima“, a možda ćete čuti i njenu čuvenu priču o mama-maci.

Tik uz prim. dr Stanković sedeće doc. dr Svetlana Janković, specijalista ginekologije i akušerstva, šef Odseka akutne patologije trudnoće Odeljenja porodilišta GAK „Narodni front“ i jedan od predavača na Kursu podrške dojenju. I ona će vam objasniti kako će izgledati prvi sati vašeg boravka u porodilištu i prvi podoj, a uz to će vam objasniti šta da očekujete na porođaju, kada da krenete u porodilište, šta da radite ako „probijete“ termin, zašto ne treba da slušate strašne priče o strašnim porođajima i šta vas očekuje od prijema u porodilište do kraja porođaja...

A kako se u trudnoći često zanemaruje važnost oralnog zdravlja, koje umnogome utiče na zdravlje bebe, na zdravstveni palel smo pozvali i dr Tanju Belić, specijalistu dečje i preventivne stomatologije iz DZ „Voždovac“. Ona će vam objasniti kako se u trudnoći pravilno neguju zubi, kako učestalo povraćanje utiče na zubnu gleđ, zašto u trudnoći zubi stradaju i zašto češće dolazi do upale desni. Otkriće vam da li je lokalna anestezija opasna u trudnoći, smeju li trudnice da snimaju zube i mogu li upale zuba da ugroze plod, a uz to će vas upoznati sa pravilima oralne higijene kod beba koje sisaju.

Marija Prćić, nutricionista-dijetetičar, jedan je od stručnjaka koji učestvuju u zdravstvenom panelu, ali će imati i specijalan zadatak. Malo će vam pričati i pravilnoj ishrani u trudnoći i nakon porođaja, o odabiru namirnica, napadima gladi, zdravim zamenama za grickalice, optimalnom unos tečnosti, a onda će preći u „Njam, njam kutak“ i baciti se na pravljenje bebi kašica u „Philips Avent“ blenderima 4 u 1. Jeste da su bebeće, ali vi ćete moći da ih probate.

Ali to nije sve... Jelena i Danijela, dobre vile iz „Halo bebe“ i "Philips Avent" pumpice za izmlazanje, predstaviće vam mobilnu aplikaciju za podršku dojenju, Maja Bosnić, doktor muzikologije i muzički pedagog, naučiće vas koju muziku da puštate bebi tokom trudnoće, a koju nakon porođaja, a imaćemo i nagradni kviz sa vrednim poklonima naših sponzora.
A kako je za dojenje veoma važna podrška, sa sobom možete da povedete nekoga na koga računate u tim trenucima – supruga ili dečka, mamu ili svekrvu a možda i neku trudnu drugaricu.

Festival će biti održan u petak 5. oktobra od 12 do 17 časova u SPC „Šumice“, Ustanička 125. Ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje obavezno. Jednostavno je... Samo kliknite OVDE i bićete registrovana učesnica Avent festivala dojenja.

Foto: americana-pictures.com, momjunction.com, dentalcarebyclairetierney.co.uk, pixabay, cnn.com, messyspaghetti.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno