Festival dojenja
20.04.2018.

Spremne smo za dojenje

Pre tri i po godine, kada je rodila Dositeja, Milica Bošković (31) je bila najsrećnija žena na svetu. Porođaj završen, beba savršena, a i ona se dobro osećala. Kako i ne bi, kada se devet meseci spremala za taj dan. Bila je dobra trudnica, slušala je lekare i sve je radila kako treba.
Dan nakon Dositejevog rođenja Miličinu sreću je zamenila agonija. Grudi nabrekle, bolne i upaljene, sestre u porodilištu grube i nestrpljive, beba gladna.
„Još jednom bih se porodila, samo da ne dojim“, očajavala je Milica.
Kako i ne bi, kad o dojenju nije znala ama baš ništa.

Milica (na slici levo) je ponovo trudna. Za tri meseca će dobiti još jednog dečaka i ne razmišlja o porođaju. Zna šta je čeka i spremna je. Sada joj je na umu samo dojenje.
– Ništa gore od neinformisanosti, a ja sam baš tako dočekala prvo dete. Bilo je strašno... Sve sam prošla. I krvarenje iz dojki, i mastitis, i rane. Upadne ona sestra u porodilištu u sobu, stiska mi grudi, meni oči ispadaju od bolova, ona mi tutne bebu u ruke i ode. Plače gladna beba, plačem ja. Srećom, kad smo došli kući, suprug mi je bio velika podrška, pa smo nekako izgurali osam meseci. Sad želim da dojim duže, pa sam došla da naučim baš sve što treba da znam – ispričala nam je Milica koja je na Festival povela kumu Ivanu Kaluđerović (30).

I Ivana je u šestom mesecu trudnoće, i ona, kao i Milica, čeka dečaka, ali prvog, i ona želi da se spremi za dojenje.
– Sve ja znam... I da je majčino mleko najbolje za bebu, da je to najzdravija hrana, da je dojenje dobro i za mamu, samo ne znam šta me čeka i kako sa tim da se nosim. Na Festival sam i došla sa pitanjem „Kako“ i zadovoljna sam odgovorima. Lepo nam je objašnjeno i kako se beba stavlja na grudi, i kako treba da „uhvati“ bradavicu, i kada se treba izmlazati, i šta da radimo sa ragadama, kako da sprečimo mastitis, šta da jedemo i pijemo... Ma, bilo je super. Najviše su mi se dopala izlaganja savetnice za dojenje i zdravstveni panel. Hvala vam – ispričala nam je Ivana.

Otišle su nasmejane. Spremne za porođaj, ali i za grube sestre u porodilištu čija im pomoć, kazale su, neće biti potrebna.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno