Festival dojenja
18.04.2018.

Biće mleka i zdravih beba

Oni koji tvrde da su trudnice nervozne, razdražljive, plačljive, zahtevne, hirovite i vazda gladne, nisu upoznali nijednu od 180 divnih, veselih, nasmejanih, strpljivih i znanja gladnih budućih majki koliko ih se juče okupilo na Trećem Avent festivalu dojenja u organizaciji Dečjeg sajta.
Neverovatne su! Sve tako različite, a opet tako iste. I sve imaju samo tri želje. Da porođaj bude lep i lak. Da beba bude zdrava i prava. I da one mogu što duže da doje. Mislimo da smo im juče pomogli da se makar za korak približe njihovom ispunjenju.

Danas vam prenosimo samo delić atmosfere, a opširnije izveštaje i izjave naših gošći očekujte narednih dana.

Na Festivalu dojenja nema uštogljenih, dosadnih i stereotipnih predavanja, nema suvišnih podataka, nema stručnih temina i mistifikacije. Zato buduće mame opušteno slušaju korisna i zabavna izlaganja stručnjaka. Razloga za smeh ima na pretek.

Festival dojenja ima svoju ambasadorku, Bojanu Barović, poznatu mamu koja je manekensku karijeru izgradila u Americi. Ona je, zajedno sa Aleksandrom Bogdanović, osnivačem i direktorkom Dečjeg sajta i idejnim tvorcem Festivala, pozdravila gošće.

Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje, posavetovala je buduće mame da osluškuju i slede potrebe svojih beba i da zanemare neproverene informacije sa interneta i savete tetaka, ujni, baba, strina i ostalih sveznalica.

"Da bi beba uspešno sisala, mama mora da zauzme položaj koji joj najviše odgovara. Ako joj prija da leži, treba da leži, ako joj se više dopada da sedi, nek sedi. Podoj ne sme da bude mučenje ni za mamu, ni za bebu", poručila je Milena Popević. 

"Tražite pomoć, naročito oko kućnih obaveza i poslova koje mogu drugi da obave. Vi treba da budete odmorni, naspavani i spremni da nahranite bebu svaki put kad ona to poželi. Ne bojte se, nećete je razmaziti ako je nosite, mazite, ljuljate i hranite na zahtev.  Tako ćete samo uspostaviti neraskidivu vezu među vama", istakla je Milena.

U okviru zdravstvenog panela dr Radenka Mijailović, specijalista ginekologije i akušerstva iz KBC „Zemun“, dr Svetlana Marković, specijalista pedijatrije i budući subspecijalista neonatologije Valjevske bolnice, i dr Tanja Belić, specijalista dečje i preventivne stomatologije iz DZ „Voždovac“, govorile su o trudnoći, porođaju, prvim satima i danima bebinog života, o nezi zuba u trudnoći...
Neočekivanu podršku dobile su od dr Ljiljane Stanković, neonatologa GAK "Narodni front" i nacionalne koordinatorke za izradu Vladinog programa za podršku dojenju.

Po prvi put u okviru Festivala dojenja bio je organizovan „Njam, njam kutak“ u kojem je Marija Prčić, nutricionista-dijetetičar, u „Philips Avent“ blenderima spremila dve kašice za bebe. Ona je buduće mame upoznala sa pravilnom ishranom trudnica i ishranom majki koje doje

Kašice smo u slast pojeli...

Maja Bosnić, doktor muzičke umetnosti, muzički pedagog, autorka radionica za bebe i mame, pevala je sama, jer su se mame postidele, ali je zato dobila veliki aplauz nakon izvođenja Mocartovog komada koji najviše prija bebama od trećeg do petog meseca trudnoće.

Trudili smo se da odgovorimo na sva pitanja, a njih je bilo zaista mnogo. Naše gošće su, kažu, otišle zadovoljne i spremne za dojenje,

O atmosferi na Festivalu dojenja svedoči i činjenica da nijedna trudnica nije imala povišen pritisak. Prosek je, kažu patronažne sestre Doma zdravlja "Voždovac", 110/70. Kad buduće mame niko ne nervira, pitisak je idealan!

Festival dojenja ne može da prođe bez podrške Anđelke Kotević, koordinatorke Telefonskog savetovališta "Halo beba", Danijele Kuljanin i Jelene Vasojević, njene uigrane ekipe koja kraj telefona 011/71-58-444 dežura 24 sata dnevno 365 dana u godini.

Pauze između izlaganja stručnjaka trudnice i mame koristile su za obilazak brojnih štandova u izložbenom delu Festivala.

I za kraj, ono najslađe... Dvomesečnoj Mili i devetomesečnom Stefanu, čije smo mame upoznale na našim radionicama i prošlom festivalu, nije smetala gužva. Malo su sisali, malo spavali, baš kao što rade deca majki koje smo osnažili i pripremili za dojenje.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno