Festival dojenja
09.10.2017.

Trudnice i mame, vi ste heroji

– Najgore su preučene mame. One koje neprekidno tragaju za informacijama o trudnoći, dojenju, nezi i vaspitanju dece po internetu, pa u tom svom traganju naiđu na obilje netačnih podataka i poluinformacija, a da to ni ne znaju – tvrdi dr Ljiljana Stanković, neonatlog GAK „Narodni front“ i učesnica zdravstvenog panela održanog u okviru tek završenog Avent festivala dojenja.

Na Festivalu dojenja zabluda i neistina nije bilo, jer je Dečji sajt, kao organizator ove jedinstvene manifestacije, okupio vrhunske predavače, sponzore i izlagače, kompanije i male firme, koji svojim proizvodima čine život mladih roditelja lepšim i lakšim. Osim stručnih izlaganja o pripremi za porođaj i samom porođaju, nezi bebe, zdravoj ishrani tokom trudnoće i dojenja, oralnoj higijeni, radionica za podršku dojenju, za buduće mame organizovana je i prezentacija pumpica za izmlazanje.

– Sad mi se čini da se, da nije bilo pumpice, nikad ne bih odlučila za drugo dete. Prvih 15 dana po izlasku iz porodilišta imala sam problema i sa uspostavljanjem laktacije i sa mastitisom. Ni lekari nisu mogli da mi pomognu, a onda mi je jedna patronažna sestra donela „Aventovu“ pumpicu. Ničemu se u životu, čini mi se, nisam toliko obradovala. Zahvaljujući njoj, dojila sam sina do 19. meseca. Sad spokojno čekam drugo dete. Ne bojim se porođaja, a dojenja još manje. Danas sam naučila mnogo toga novog, a i pumpica je spremna – ispričala nam je Zorica u pauzi između predavanja.

Zahvaljujući kompaniji „MCG Group“, zastupniku kompanije „Philips Avent“ i generalnom sponzoru Avent festivala dojenja, više od 200 budućih majki moglo je da čuje iz prve ruke zašto pumpica za izmlazanje nema zamenu i kako se koristi, kakva je razlika između manuelne i električne pumpice, kako se odlaže i čuva mamino mleko, kome se preporučuju veštačke bradavice...
Osim Dejana Jelisavčića, menadžera za razvoj „MCG Group“, o „Philips Avent“ proizvodima govorila je i Danijela Kuljanin iz Telefonskog savetovališta „Halo beba“, čije patronažne sestre najbolje znaju s kakvim se problemima mlade majke suočavaju i kakva im pomoć treba.

A kada je o pomoći i podrščsci reč, i kompanija „Dunav osiguranje“ ima proizvod koji pruža sigurnost roditeljima – stipendijsko osiguranje „Naše dete“.
– Polisom „Naše dete“ omogućavate da novac koji ste uštedeli, uvećan za ostvarenu dobit, pripadne detetu u trenutku kada mu je najpotrebniji. Važno je da počnete na vreme da štedite pomalo kako biste im omogućili da u budućnosti imaju dovoljno.

O brendu „Mama Natura“, prirodnim homeopatskim lekovima, govorila je Marija Krivačić, direktorka marketinga kompanije „Alpen Farma“. Iz bogatog asortimana proizvoda ovog puta je izdvojila „Colikind“, „Imunokind“ i „Dentokind“, preparate za ublažavanje kolika, jačanje imuniteta i za bolno nicanje zubića.

I ovog puta su buduće mame, koje moraju da donose brojne važne odluke, imale mnogo pitanja za kompaniju „Bio Save“, zastupnika nemačke banke matičnih ćelija. Od Stefana Krstića su čule mnogo toga novog o personalizovanoj medicini, brojnim terapeutskim mogućnostima matičnih ćelija, medicinskim dostignućima, pa su neke od njih počele ozbiljno da razmišljaju o deponovanju matičnih ćelija iz krvi bebinog pupčanika.

Za širenje pozitivne energije i promovisanje dojenja na javnom mestu bila je zadužena Bojana Barović, ambasadorka Festivala, manekenka, Lorenina (1) mama i supruga pevača Nikole Rokvića. Sa Terezom Kiš Miljković, vršnjačkom savetnicom za dojenje, sjajno se nadopunjavala.

A kako je zdravlje ipak na prvom mestu, sa Festivala dojenja nikako nije mogla da izostane sjajna ekipa Doma zdravlja „Voždovac“, pokrovitelja manifestacije, koja je u pauzama budućim mamama merila pritisak i delila savete.

Dr Dubravka Jovanović, vlasnica stomatološke ordinacije „Dental Vorteks“, obezbedila je poklončiće za više od 200 trudnica.
– Na prvi Festival sam došla kao trudnica, a sada kao mama. Želimo da ukažemo na to koliko je važno sačuvati zube u trudnoći i koliko oralna higijena pozitivno utiče na čitav organizam. Moja koleginica dr Marija Baković je sve to objasnila na zdravstvenom panelu, a ja ovde, u duženju tokom pauza – kazala je dr Jovanović.

Izlaganje dr Baković pohvalile su nam Katarina (39), Mihreta (31) i Esmeralda (26), na koje je, ipak, najsnažniji utisak ostavila dr Ljiljana Stanković.
– Sve tri čekamo prvo dete i sve tri smo upravo krenule na psihofizičku pripremu za porođaj, ali nam još niko, poput doktorke Stanković, nije rekao da smo heroji. Lepo je govorio i dr Ivan Bojović, ginekolog, ali i Tereza Kiš Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje, pa sad imamo utisak da smo spremne za sve što nas čeka – rekle su uglas i zahvalile se Dečjem sajtu jer je organizovao upravo ono što im je potrebno.

I dok su Katarina, Mihreta i Esmeralda ćaskale u atrijumu SPC „Šumice“, u holu se pred brojnim štandovima tiskalo dvestotinak drugih žena.

Interesovale su ih marame za nošenje beba, koje je izložio „Kikebu“, platnene „Coki Loki“ pelene, „Sweet Care“ vlažne maramice koje sadrže 99,9 odsto vode, „Nani Zani“ ogrlice, „Elevit“, multivitaminski preparat kompanije „Bayer“, nezamenljivi proizvodi kompanija „Shirko“, „Sodimed“, „Life Medic“, tanjirići i kuvari iz „Veselih zalogaja“...

Verujemo da su se svi lepo proveli i da će nam mnoge od ovih 200 trudnica polovinom aprila, kada će biti organizovan treći Festival dojenja, doći sa svojim bebama, da ćemo imati još više predavača i izlagača. Do tada, drage trudnice i drage mame, uživajte u iščekivanju porođaja, uživajte u dojenju.

Vi ste, kao što reče dr Stanković, pravi heroji.

Ovo je samo delić atmosfere, a dodatne fotografije možete da nađete na Instagram nalogu Festivala dojenja i Fejsbuk strani Dečjeg sajta.

Fotografije: Jelena Jeremić
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno