Festival dojenja
28.09.2017.

Saznajte sve o vakcinaciji

Iako se najveći pad broja vakcinisane dece najdramatičnije iskazuje među starosnom grupom od 12 do 24 meseca, kada se prvi put prima prokazana MMR vakcina, pedijatri, epidemiolozi i neonatolozi sve češće dolaze u kontakt s roditeljima koji odbijaju da vakcinišu decu još u porodilištu. Zdravstvenim radnicima su, nažalost, vezane ruke zbog kolizije propisa koji regulišu imunizaciju, i ne mogu da učine gotovo ništa kako bi zaštitili svoje male pacijente.
Zbog toga nam, kao Rumuniji, prete epidemije nekih davno zaboravljenih i skoro pa iskorenjenih bolesti jer usled pada broja vakcinisane dece pada kolektivni imunitet.

– Dešavalo mi se da roditelji na kliniku dođu sa advokatom i potpisanom izjavom da ne žele da njihovo dete primi vakcinu ili vitamin K, koji sprečava potencijalno smrtonosna krvarenja, a oni su po mojoj stručnoj proceni novorođenčetu neophodni – kaže dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK „Narodni front“.
Kod naših komšija, na osnovu odluke Ustavnog suda Hrvatske, roditelji nemaju neprikosnoveno pravo nad detetom i da je pravo deteta na život i zdravlje iznad odluke roditelja koji bi mu ta prava ugrozili. Kod nas, kaže doktorka, to nažalost nije tako, pa roditelji iz neznanja, pod uticajem raznih nadrilekara, neodgovornih javnih ličnosti koje se na društvenim mrežama protive vakcinaciji, izlažu svoju decu riziku od teških oboljenja.

Interes deteta na prvom mestu
– Ako roditelj svojom odlukom detetu ugrožava život i zdravlje, dužna sam da to sprečim. Međutim, pojedini pravnici imaju drugačije tumačenje zakona tvrde da lekar mora da predoči roditeljima sve rizike i da mora da prihvati njihovu pisanu odluku, ma kakva ona bila. Ne slažem se s tim, jer je moja dužnost da zaštitim nemoćno dete – objašnjava dr Stanković.
Ona naglašava da kod nas mora da se uspostavi ravnoteža između prava i obaveza jer samo tako zdravlje čitavih generacija neće biti ugroženo zbog antivakcinalnog lobija.

Stručnjak zaista zna bolje
– Ako se roditelju daje pravo da odlučuje o lečenju deteta, ako lekar mora da prihvati njegovu odluku koja je u suprotnosti s medicinskim protokolima, dobrom kliničkom praksom i važećim zakonima, onda taj isti roditelj mora da preuzme odgovornost za posledice koje nastaju zbog odluke da svom detetu uskrati vakcinu – kaže doktorka.
S doktorkom Stanković slažu se i vodeći domaći epidemiolozi koji insistiraju na tome da reč stručnjaka uvek ima veću težinu od stavova pacijenata i roditelja. Ako roditelj ne zna šta može da se desi zbog izbegavanja vakcina treba ga pitati šta bi rekao detetu koje je zbog toga postalo invalid. Lekar zna kakve su posledice i zato reč struke treba da bude presudna.

Strah nestaje pred pravim informacijama
Ma koliko strah roditelja bio snažan, ma koliko njihove dileme i sumnje bile brojne, odgovore koji su zasnovani na činjenicama, zvaničnim podacima, relevantnim istraživanjima i sopstvenoj praksi, mogu da im daju samo lekari.

Upravo iz tog razloga na Avent festivalu dojenja biće organizovan zdravstveni panel na kojem će dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK „Narodni gront“, budućim roditeljima govoriti o obaveznoj imunizaciji, činjenicama koje dokazuju da vakcina nema alternativu, ali i o mnogim drugim temama i problemima koji se javljaju u prvim satima i prvim danima bebinog života.

Doktorka se, kako sama kaže, najviše raduje vašim pitanjima jer zna da ćete samo tako, dobro informisani i pripremljeni, radosno i spokojno čekati jedan od najradosnijih dana u vašim životima. I zato, buduće mame, u sredu 4. oktobra treba da dođete u SPC „Šumice“, Ustanička 125.

Festival traje od 12 do 17 časova, ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje obavezno. Jednostavno je... Samo kliknite OVDE i bićete registrovana učesnica Avent festivala dojenja. Foto: brilio.net, zena.rs, pixabay, NewHealthAdvizor

 

 

Za šta služi koja vakcina
BCG – vakcina protiv tuberkuloze
Hep-B – vakcina protiv hepatitisa tipa B
DTP (DiTePer) – vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja
Polio – vakcina protiv dečje paralize
Hib – vakcina protiv hemofilus influence tipa B
MMR – vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeola

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno