Festival dojenja
22.09.2017.

Tereza zna sve o dojenju

Tek što se vratila iz Soluna, gde je šest nedelja volontirala u jednom od najvećih izbegličkih kampova u Evropi, Tereza Kiš Miljković (43) planira nova putovanja, sprema predavanja za trudnice, a trenutno se najviše raduje Avent festivalu dojenja koji će u sredu 4. oktobra biti održan u SPC „Šumice“ u Beogradu.

– Promovisanje dojenja i majčinog mleka, kao najzdravije i najbolje hrane za bebu, moja je misija već osamnaest godina, pa je uključivanje u volonterski tim za podršku ženama koje beže od ratnih strahota bilo sasvim logičan potez. Znala sam da treba da pomažem trudnicama, porodiljama i majkama dece mlađe od dve godine koje loše govore engleski, koje su uplašene i obeshrabrene, ali sam bila sigurna da ja to mogu – priča Tereza.
Pokazalo se da nije pogrešila i da je  njena pomoć, kao i ostalih članova volonterskog tima, bila dragocena tim malim nevinim bićima koja su rođena na putu, pod šatorom i na otvorenom, i njihovim majkama.

– Bilo je naporno. Radilo se šest dana u nedelji, od 8 do 18 časova, na terenu, u lošim uslovima, ali uspeli smo – kaže Tereza s neskrivenim ponosom.
Onima koji je znaju, ali i desetinama hiljada majki i trudnica iz cele bivše Jugoslavije koje je prate na njenoj Fejsbuk stranici „Moja podrška dojenju“, to nije ništa čudno, jer je Tereza naprosto takva... Posvećena, odgovorna i brižna.
Ima 43 godine, živi u Brusu sa suprugom Nenadom, sinom Nikolom (18), i ćerkama Tijanom-Ksenijom (15) i Natalijom (9), po zanimanju je ekonomski tehničar, a radi kao vršnjačka savetnica za dojenje i još, kako sama kaže, uči i usavršava se.

– Kao i većina žena, o dojenju, ali i o svemu ostalom što je dobro za zdravlje i pravilan razvoj dece počela sam da razmišljam tek kada sam prvi put ostala trudna. Dan po dan, mesec po mesec prikupljala sam informacije o dojenju, učila i spremala se – otkriva svoje početke.
Porodila se u Čačku i iz porodilišta, koje je bilo obuhvaćeno UNICEF-ovim programom „Baby friendly“, izašla spremna da doji Nikolu, ali su je pogrešni saveti koje je dobijala sa svih strana prvo obeshrabrili, a zatim naterali da intenzivnije traži odgovore.

Vremenom je na Fejsbuku počela da deli svoje dragocene savete ženama kojima je bila potrebna podrška u dojenju, da bi danas stigla do ogromnog broja pratilaca.
– Trudim se da svakoj majci dam stručan savet kako da prevaziđe određeni problem, ali i da razbijam predrasude ukorenjene pre nekoliko decenija kada je dojenje proglašeno za staromodno i nepotrebno. Čitave generacije žena nisu imale od koga da uče, nisu imale kome da se obrate, od koga da dobiju savet, a izostajala je i podrška okoline i porodice iako je ona izuzetno važna – objašnjava Tereza.

Najčešća pitanja koja majke postavljaju Terezi vezana su za kvalitet mleka, da li ga ima dovoljno, da li je moguće sa flašice preći na dojenje, da li majka sme da doji ako ima temperaturu, kako da nastavi sa dojenjem ako se vraća na posao...
– Sva pitanja su vezana za svakodnevne situacije, a majke mogu da ih postave i javno i anonimno, a odgovore ne objavljujem javno već direktno odgovaram onome ko ih postavlja – ističe Tereza koja kao predavač često putuje po Srbiji i regionu.

Ponosi se svakom majkom koja je uspela da prevaziđe probleme i da doji svoje dete makar godinu dana i za nju nema veće nagrade od srećne, zdrave i napredne dece.
– Najvažnije je da buduća mama zna šta je očekuje, da se pripremi za dojenje i da zatraži podršku bližnjih ukoliko joj bude potrebna. O svemu tome, ali i o mnogim drugim temama koje interesuju trudnice i mlade roditelje govorićemo na Aventovom festivalu dojenja – kaže Tereza i poziva buduće mame da 4. oktobra dođu u SPC „Šumice“, Ustanička 125.

Festival traje od 12 do 17 časova, ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje obavezno. Jednostavno je... Samo kliknite OVDE i bićete registrovana učesnica Avent festivala dojenja.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno