Dojenje
09.05.2019.

Ne treba vam formula, mamino mleko je najbolje

Od kada je sveta i veka majke i bake 24 sata dnevno brinu da li je dete sito. Bake su na ovu temu posebno osetljive, pa su u stanju da ga nutkaju, da ga jure sa šerpicom i kašikom, da spremaju samo ono što mali probirljivac voli, jer su sa misijom „Nahrani dete“ krenule od njegovog prvog dana. Znate, to su one mame i svekrve koje ubeđuju svoje snahe i ćerke da batale dojenje i da bebi daju formulu kako ne bi gladovala.

Za time, u najmanju ruku, nema potrebe jer samo pet odsto žena zaista ne može da doji bebu, dok ostalih 95 odsto to može bez ikakvih problema, ili uz manje ili više truda i napora. Nije uvek lako, posebno ne prvih dana, ali uz adekvatnu podršku svi problemi mogu da se preduprede ili reše, pa nikako ne treba posezati za mlečnom formulom dok se ne iscrpe sve druge mogućnosti.

– često mame steknu utisak da je lakše napraviti formulu i dati je bebi, ali dojenje je ustvari mnogo jednostavnije od toga. Adaptirano mleko mora da se pripremi, a pre toga treba oprati i sterilisati flašice i cucle, prokuvati i ohladiti vodu, podesiti temperaturu, pa sve iznova za sledeći obrok. Za razluku od formule, mleko u maminim dojkama je uvek spremno, uvek ima optimalan sastav i temperaturu, dostupno i danju i noću, u kući i van nje – objašnjava Milena Popević, sertifikovana savetnica za dojenje, i naglašava da kupovina formula predstavlja i veliki novčani izdatak za porodicu.

Nažalost, mladim majkama prelazak na formule ili dohranu preporučuju i lekari koji nisu zadovoljni bebinim napretkom, bake koje vazda strahuju da će dete ostati gladno, mladi očevi kojima se srce cepa zbog neutešnog plača svog čeda, čak i kada on nema veze sa glađu, drugarice, sestre i kume koje su se namučile tokom dojenja pa sada svoje loše iskustvo prelivaju na druge...
– Umesto ovakvih saveta, mami treba ponuditi podršku u okviru porodice i preporučiti joj podršku stručnjaka i to pre nego što se beba rodi – savetuje Milena Popević.

Ona će se družiti s budućim majkama na još jednoj radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta koja je zakazana za četvrtak 23. maj od 11 do 14 časova. Ako želite da dođete i da se pripremite se za dojenje, prijavite se za učešće jer je broj mesta ograničen. Kliknite OVDE, a mi ćemo vas čekati u u Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125.

Foto: medelabreastfeedingus.com, regionofwaterloo.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno