Dojenje
01.02.2019.

Spremne su za dojenje

Ako je verovati medijima, Beograd je juče zvanično bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu, ali smog, magla, blato i bljuzga nisu sprečili dvadesetak trudnica i nekoliko budućih očeva da dođu na našu januarsku radionicu za podršku dojenju. Došle su nam pune strepnje, sa brojnim nedoumicama i pitanjima, a otišle su spokojne i srećne, sa uverenjem da će uspešno i dugo dojiti svoje bebe.

I ovu radionicu vodila je Milena Popević, savetnica za dojenje, koja je budućim roditeljima odgovorila na sva postavljena pitanja, ali i na ona koje iz nekog razloga nisu mogli da prevale preko usana. Govorila im je o važnosti majčinog mleka, o prvim danima nakon porođaja, o uspostavljanju laktacije, o zbližavanju mame i bebe, o svim problemima s kojima se mlade majke suočavaju.
Milena im je, između ostalog, predočila da majčino mleko bebi obezbeđuje veću otpornost na bolesti i infekcije, da sadrži lako svarljive belančevine, masti, vitamine, minerale, enzime, šećer i sve ono što je neophodno za normalan rast i razvoj deteta.

Većina njih, čak i one koje već imaju jedno dete, strepela je od dojenja, mastitisa, ragada, od toga da neće imati dovoljno mleka, da će im beba lošeg napredovati. Od Milene su trudnice čule i da dojenje, osim što jača emocionalnu povezanost majke i deteta, smanjuje rizik od razvoja karcinoma jajnika, karcinoma dojke i osteoporoze, i ubrzava gubitak kilograma stečenih tokom trudnoće.

Za korisne savete, osim Milene Popević, bili su zaduženi i prijatelji Dečjeg sajta iz kompanije „Bio Save“ (uzimanje, čuvanje i lečenje matičnim ćelijama iz pupčanika), „Alpen Farma“ (homeopatski proizvodi iz palete „Mama Natura“) „Dunav osiguranje“ (program stipendijskog osiguranja „Naše dete“).

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno