Dojenje
24.01.2019.

Dojenje je čista ljubav

Dojenje je najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. Majčino mleko unapređuje zdravlje majke i deteta tokom čitavog života jer su njegov sastav i količina prilagođeni uzrastu i potrebama bebe. Ova dragocena tečnost ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj novorođenčeta, jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula i inteligencije, a uz to štiti od mnogih infekcija i alergija.

Očuvanje zdravlja majke i deteta u velikoj meri zavisi od procenta dece na prirodnoj ishrani. Zbog svih benefita koje pruža, najbolje je početi sa dojenjem što je ranije moguće, idealno već u prvim minutima nakon porođaja. Ništa prirodnije od toga da žena svoju bebu, koju je konačno ugledala nakon devet meseci, stavi na svoju kožu, na svoje grudi i pruži joj toplinu, sigurnost i hranu. Ali da bi svom čedu mogla da pruži ne samo najbolju moguću hranu, već i bliskost, potrebni su joj edukacija, razumevanje i podrška. Samo tako će moći da se poveže sa bebom, da joj prenese transgeneracijske veze i da sačuva magiju tog trenutka za čitav život.

Statistika kaže da samo 12,8 odsto majki isključivo doji do šestog meseca, da trećina majki tvrdi da nema mleko, a da ga samo 5% njih zaista nema. Većina mama želi da doji, ali za mnoge od njih to nije lako, posebno na samom početku. Manjak znanja i adekvatnih informacija o načinu na koji se uspostavlja laktacija, važnosti majčinog mleka za bebu i fizička odvojenost mame i bebe u porodilištu onemogućava i otežava uspostavljanje ritma dojenja u bolnici, pa i kasnije kod kuće.

Zato što zna koliko je bebama, majčino mleko važno i koliko je značajno da mame imaju svu moguću podršku, „Rosa“ je odlučila da prikuplja sredstva za otvaranje prostorija za edukaciju i pomoć pri dojenju u porodilištima širom Srbije i to donirajući jedan dinar od svake prodate "Rosa" boce od 1,5 litar. Ovaj projekat sprovodi se pod okriljem Nacionalnog programa podrške dojenju jer "Rosa" podržava ono što je suštinski važno – ljubav, sreću, radost i zdravlje beba i mama.

Promo tekst
Foto:StockSnap-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno