Dojenje
16.01.2019.

Spremamo vas za dojenje

„Ništa lakše od dojenja“, kažu žene koje su davno zaboravile kako plače gladno novorođenče, ali i novopečene majke čije su bebe od prvog sata pa sve do drugog rođendana sisale bez ikakvih problema. „Ništa teže od dojenja“, kažu trudnice koje broje mesece i dane do porođaja, ali i sasvim mlade devojke koje još ne razmišljaju o potomstvu.
„Dojenje može da bude teško, ali ne mora. Izvesno je da od toga nema ničeg lepšeg, ni zdravijeg za vašu bebu“, kaže Milena Popević, savetnica za dojenje. Ona će se družiti s budućim majkama na još jednoj radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta na kojoj će, između ostalog, govoriti i o nezi grudi.

U prvim danima dojenja osetljive bradavice često pucaju i bole, pa im treba pružiti dodatnu negu jer problem neće proći sam od sebe. Nakon svakog podoja grudi operite mlakom vodom, pokupite vodu mekanim peškirom, pa ih pustite da se osuše na vazduhu. Ukoliko vas bradavice bole, namažite ih vašim mlekom, a ako ni to ne pomogne, nabavite specijalnu kremu za negu bradavica.
Grudi ne treba da mažete običnim kremama i losionima, posebno ne pre podoja, jer neki od ovih preparata sadrže hemikalije koje nisu dobre za bebu. U najboljem slučaju, beba će odbiti da sisa, a u najgorem će imati problema sa varenjem i dijareju.

Mastitis je jedna od najčešćih tegoba u prvim nedeljama i mesecima nakon porođaja, dok majka i beba još pokušavaju da uspostave ritam hranjenja, i zato je važno da se nakon svakog podoja grudi isprazne. U suprotnom, može doći do začepljenja i upale mlečnih kanala, kao i povišene temperature. Upaljena dojka je vruća, nabrekla i bolna na najblaži dodir, pa se preporučuje korišćenje hladnih obloga, a od pomoći može da bude i list svežeg kupusa. Najvažnije je da mama ne dozvoli da se začepe mlečni kanali i da redovno prazni dojke, dok beba ne počne da ih prazni sama sisanjem.

Iako su neke bebe probirači od prvih dana života, ne dozvolite da sisaju iz samo jedne dojke. Obe dojke moraju da se isprazne, jer će samo tako beba dobiti dovoljno mleka, a mama zaštitu od mastitisa.

Drage trudnice, ovo su samo neke od tema na kojima ćemo govoriti na predstojećoj radionici za podrku dojenju. Zakazali smo je za petak 25. januar od 11 do 14 časova. Ako želite da dođete i da se pripremite za slatke muke koje vas čekaju, prijavite se za učešće jer je broj mesta ograničen. Kliknite OVDE, a mi ćemo vas čekati u u Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125.

Foto: Decjisajt.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno