Dojenje
23.12.2018.

Šumadinke, divne ste

Da su i buduće mame iz Kragujevca čvrsto rešene da doje, pokazala je radionica koju je Dečji sajt protekle subote po prvi put organizovao van Beograda. Skoro 30 mladih, lepih, vedrih i radoznalih trudnica i poneki budući tata duže od tri sata pomno je slušalo savetenicu za dojenje, dokore i sponzore. Osećali smo bojazan, jer smo prvi put izašli iz okvira glavnog grada, ali i sreću jer su naše gošće otišle zadovoljne i pune reči hvale, a mi samo po tome merimo uspeh svake od 26 radionica koliko smo ih organizovali do sada.

„Šumadija sajam“ je proteklog vikenda organizovao program za najmlađe, pa se naša radionica savršeno uklapala u njega jer brinemo o zdravlju i dobrobiti dece i pre nego što se rode.
Dr Zorica Rašković, dečji gastroenterolog, objasnila je trudnicama da se neraskidiva veza između mame i bebe stvara onog trenutka kada majka stavi svoje čedo na grudi i ono počne da sisa. Budućim majkama ona savetuje da budu opuštene, da ne sterilišu sve sa čim beba dolazi u kontakt jer će tako ulenjiti njen imuni sistem, što dugoročno nije dobro za dete. Doktorka je skrenula pažnju na važnost raznovrsne ishrane kako u toku trudnoće, tako i u toku dojenja.

– Budućim majkama i majkama koje doje dnevno je dovoljno samo 200 kalorija više nego inače kako bi i sebi i bebi obezbedile pravilan rast i razvoj – naglasila je dr Rašković.
Na njeno izlaganje nadovezala se dr Jelena Nestorović, dečji kardiolog, i pomenula loše navike u ishrani dece i njihovo štetno dejstvo na zdravlje.
– Zato je važno da roditelji od prvog dana vode računa o ishrani dece, od dojenja do puberteta, jer će tako sprečiti razvoj mnogih oboljenja – objasnila je dr Nestorović.

Na primedbu jedne trudnice – da muškarci ne znaju s bebama – odgovorio je dr Aleksandar Rašković, doktor urgentne medicine iz Hitne pomoći u Kragujevcu.
– Nas često zovu uplašeni očevi da nas pitaju šta da rade kad se beba zagrcne, kad je nešto muči i kad plače jer su mahom preplašeni. Kao lekar i kao otac dvoje dece mogu da im kažem da treba više da se bave bebama, a mamama savetujem da im dozvole da se uključe u odgajanje dece – kazao je dr Rašković.

Mariji Živanović, budućem doktoru ekonomskih nauka, ovo je treća trudnoća. I Andreja (7) i Petru (4) dojila je po dve i po godine, ali je ipak došla da sazna nešto novo. Podržava dojenje zbog posebnog odnosa koji majka i beba ostvaruju na ovaj način. Sa njom se slaže i Suzana Trifunović koja treba da se porodi tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Želi da bude spremna za dojenje jer smatra da svaka beba zaslužuje zdrav početak.

Učesnice radionice sa zadovoljstvom su slušale izlaganje dr Jelene Džarić, predstavnice „Mama Nature“ u Kragujevu, o „kolikindu“ i „dentokindu“, homeopatskim lekovima koji ublažavaju grčeve i bolove koji prate izbijanje zubića, a posebno ih je obradovao nagradni kviz tokom kojeg je Sanja ilić, predstavnik kompanije „Bio Save“, poklonila pet jastuka za dojenje.
Uprkos opsežnom višečasovnom izlaganju, buduće mame su u pauzama imale 1.001 pitanje za Milenu Popević, vršnjačku savetnicu za dojenje, što je razlog više da se Kragujevac nađe nađe na listi gradova u kojima ćemo organizovati radionice u 2019.

Mi samo želimo da stignemo do svake žene koja želi da doji i da joj pružimo podršku.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Marina
    Marina

    Prisustvovala sam radionici u Kragujevcu, mogu da kažem da je bilo super. Stvarno sam saznala neke korisne savete i nadam se da ću uspeti da ih primenim kad za to dođe vreme. Kad sam budućem tati ispričala detalje žalio je što nije krenuo i on

    24.12.2018. 09:16
  • Admin
    Admin

    Hvala, draga Marina, na lepim rečima. Bilo nam je zadovoljstvo. Srećni praznici!

    24.12.2018. 13:14

Preporučeno