Dojenje
17.10.2018.

Pravila izmlazanja

Iako se nekada svim ženama nakon porođaja govorilo da treba da prazne grudi nakon svakog podoja, danas će vam svaka patronažna sestra reći da to ne činite i da se izmlazanje mleka i masaža dojki preporučuju samo kod određenih stanja. Odmah nakon porođaja grudi počinju da stvaraju malu, ali za bebu dovoljnu količinu mleka i to kolostruma, dojke postaju tvrde, pomalo bolne i napete.
- Ako se beba pravilno postavlja na dojku, sisa na zahtev i efikasno prazni grudi, stvoriće se idealan odnos ponude i potražnje, što znači da će količina proizvedenog mleka odgovarati potrebama bebe. Tada, naravno, nije potrebno izmlazanje - objašnjava Danijela Kuljanin iz Telefonskog savetovališta "Halo beba".

Sve bebe se rađaju sa instinktom „traženja“ bradavice, refleksom za sisanje i gutanje, ali su neke „jače“, pa lepo sisaju odmah po rođenju, a nekima je potrebna pomoć. Upravo zbog novorođenčadi koja zbog male telesne težine, fiziološke žutice, prevremenog rođenja, odvojenosti od mame, zastoja mleka, oštećenih bradavice, upale dojke i drugih razloga ne uspevaju da posisaju dovoljno mleka, majkama se preporučuje izmlazanje. To se u tim slučajevima radi kako bi se podstaklo stvaranje veće količine mleka u tim prvim danima.

Izmlazanje mleka može da se radi ručno i to na sledeći način:
• Stavite palac na areolu iznad bradavice, a kažiprst na areolu ispod bradavice.
• Blago stiskajte i opuštajte palac dok mleko ne počne da kaplje.
• Pritisak usmerite ka grudnom košu. Pravite pauze.
• Rotiranjem palca i kažiprsta oko areole podstaći ćete istiskivanje mleka iz svih delova dojke.

Ako koristite „Philips Avent“ pumpicu za izmlazanje mleka, postupak je sledeći:
• Nekoliko minuta pre izmlazanja mleka staviti tople obloge na grudi.
• Nežno izmasirajte obe dojke.
• Prstima istisnite malo mleka iz obe dojke.
• Levak pumpice i silikonsku masažnu prevlaku čvrsto pritisnite na dojku.
• Polako potisnite ručicu pumpice na dole, zadržite nekoliko sekundi, pa pustite. Imitirajte ritam sisanja.

Mleko se čuva u sterilnoj posudi sa poklopcem ili u zip-kesama za tu namenu („Philips Avent“ ima i jedno i drugo u ponudi) sa obeleženim datumom i vremenom izmlazanja. Mleko na sobnoj temperaturi (od 18 do 24 stepena) može da se čuva 3 do 4 sata, u frižideru od 24 do 72 sata, ako se posuda s mlekom stavi negde dublje, ne u vrata gde je fluktuacija vazduha velika, a u zamrzivaču od 3 do 4 meseca.
Izmlazano mleko može i da se podgreva, ali ne direktno na ringli i u mikrotalasnoj pećnici. Posudu s mlekom treba staviti u posudu sa toplom vodom ili grejač i zagrejati samo količinu za jedan obrok. Tokom podgrevanja mleko se ne mućka, samo se blago meša kružnim pokretima, a jednom podgrejano mleko se baca.

Izvor: Mobilna aplikacija „Halo beba o dojenju“
Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""