Dojenje
20.08.2018.

Čaša piva ne škodi bebi

Otkad je sveta i veka veruje se da je pivo dobro za majke koje doje jer će od njega, navodno, imati više mleka, pa više nikoga ne čudi slika žene u kafiću koja jednom rukom ljuška bebu u kolicima, a drugom ustima prinosi čašu hladnog napitka od hmelja, ječma, kvasca i vode. No, to što se niko ne čudi ne znači da svi misle da je konzumiranje alkohola – a pivo, baš kao i vino, to jeste – dobro za bebu.
A šta je istina otkriva Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje i saradnica „Dečjeg sajta“.

– Mišljenja su zaista podeljena. Jedni misle da će mama od čaše piva imati više mleka, drugi tvrde da alkohol može negativno da utiče na bebu, a istina je negde između. Čaša piva neće podstaći laktaciju, ali može da opusti mamu, da smanji lučenje kortizola, hormona stresa, i podstakne lučenje oksitocina. Zahvaljujući dejstvu ovog hormona mleko lakše otiče iz dojki, pa mama ima utisak da ga ima više, a to je za bebu jedino važno... Da lepo sisa – objašnjava naša savetnica pozivajući se na višedecenijske istraživanja dr Džeka Njumena, kanadskog pedijatra i IBCLC savetnika za dojenje koji je još davne 1984. godine otvorio prvu kliniku koja se bavi isključivo problemima u vezi sa dojenjem.

On smatra da svaka mama može povremeno da se opusti uz čašu vina ili piva, zato što se, kao i kod lekova, veoma mala količina alkohola prenosi u njeno mleko.
„Majka može da popije malo piva ili vina i da nastavi da doji. Nema potrebe da se izmlazava i baca mleko. Količina alkohola u majčinom mleku je ista kao i količina alkohola u krvi. Alkohol ne zaostaje u mleku kada nestane iz krvi. Nakon jedne čaše vina ili piva količina alkohola u krvi dostiže vrhunac između 30. i 60. minuta (60-90 minuta ako se pije uz jelo), pa je ženi prosečne težine od oko 65 kg potrebno između dva i tri sata da potpuno eliminiše alkohol iz svoga tela“, kaže dr Njumen.

Ako mama popije jedno piće nakon što je podojila bebu, dodaje doktor, alkohol će do sledećeg podoja potpuno nestati iz mleka. Takođe treba imati na umu i da je jetra novorođenčeta nezrela i da sporije preprađuje alkohol, dok je kod starijih beba taj proces brži.
– Zato ja mamama koje doje uvek govorim da izbegavaju alkohol a naročito da ne preteruju. Jedna čaša vina posle jela ili čaša piva po ovoj vrućini ili u društvu neće naškoditi bebi, ali to ne treba raditi često, posebno ne svaki dan – poručuje Milena Popević.

Foto: verywellfamily.com, dailymail.co.uk, tenthtothefraser.ca, thebump.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno