Dojenje
13.07.2018.

Pravila dojenja na +30

Bebama mlađim od godinu dana ne prijaju ni ekstremni vremenski uslovi, kao što su visoke i niske temperature, a ni nagle promene vremena, ali to ste verovatno već i sami otkrili. Kad živa u termometru naglo poraste bebe postaju razdražljive, nervozne i kenjkave, često se bude, bune se kad im ponudite da sisaju, bune se ako im ne ponudite.
„Ništa čudno, ništa novo“, kažu stručnjaci i savetuju da se prilagodite novonastaloj situaciji.

1. Rashladite i sebe i bebu
U danima kada vam dođe da skinete sopstvenu kožu s leđa kako biste se rešile znoja, sigurno vam neće prijati lepljiva, znojava beba priljubljena uz vas, niti će njoj prijati vrelina vašeg tela. Unervoziće se ona, unervozićete se vi, pa se ne čudite ako počne da odbija da sisa. Zato, ukoliko ste u mogućnosti, vrele letnje dane provodite ili u debeloj hladovini ili u rashlađenom prostoru, bilo da je reč o vašem domu ili lokalnom kafiću. Važno je samo da nađete mesto na kojem se nećete preznojavati i crveneti u licu od vreline.
To ne znači da treba da preterujete sa rashlađivanjem prostora, naprotiv!
Jedno od rešenja, naročito za noć, može da bude dojenje u ležećem položaju tako da vam se tela što manje dodiruju.

2. Nosite laganu pamučnu odeću
Tokom leta mama treba da nosi laganu, lepršavu pamučnu odeću koja joj se neče lepiti za telo i koja će koži dozvoliti da diše, a bebi će, osim pelena, viti dovoljan tanak bodi bez rukava ili majičica kratih rukavića. Ukoliko ste prinuđeni da dojite bebu napolju ili u prostoru koji nije rashlađen, između vas tokom hranjenja postavite tanku pamučnu tkaninu, najbolje tetra pelenu, kako biste sprečili dodatno zagrevanje vaših tela.
Takođe, važno je da ni mamu ni bebu nijedan komad odeće ne stiska i ne zateže, jer će im to odvlačiti pažnju od dojenja.

3. Unosite dovoljno tečnosti
Da bi mama imala dovoljno mleka ona mora da unosi dovoljno tečnosti, posebno na visokim temperaturama kada se pojačano znojimo. Da biste sprečile dehidrataciju, koja se prepoznaje po razdražljivosti, glavobolji, suvim ustima, osećaju žeđi i urinu tamnijem od uobičejenog, uvek sa sobom nosite flašicu vode, a u kući držite napunjenu čašu na vidnom mestu kako biste se setili da treba da pijete. Za nadoknadu tečnosti dobre su i lubenice, voće i povrće koje ima visok procenat vode, domaći ledeni čajevi i sveže ceđeni sok.

I ne zaboravite ono najvažnije... Bebi tokom vrelih letnjih dana što češće nudite da sisa, kako bi i ona unela dovoljno tečnosti.

Foto: todaysparent.com, huffingtonpost.com, netmums.com, momjunction.com 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno