Dojenje
23.06.2018.

Dojite u miru i tišini

O blagotvornom dejstvu majčinog mleka koje zadovoljava sve bebine nutritivne potrebe u prvih šest meseci, štiti od alergija i astme, crevnih infekcija i infekcija ušiju, neuhranjenosti i gojaznosti, jača imunitet i emocionalnu povezanost, danas se zna više nego ranije, pa se mlade mame trude da što duže doje svoju decu. Svesne činjenice da bebu treba dojiti „na zahtev“, one se, srećom, sve manje libe da nahrane dete na javnom mestu, na klupi u parku, u kafiću, tržnom centru... Al' na nesreću, postoji nešto što kvari ovu idiličnu sliku.

Mlada mama jednom rukom drži bebu pokrivenu maramom i doji je, a u drugoj drži mobilni telefon. Kuca poruke, postavlja slike na Fejsbuk ili telefonira. Beba, ako joj ne smetaju buka i graja, sisa bez problema, a ako je preosetljiva, negoduje, ali tu od emocionalnog zbližavanja nema ništa. Ako mama nije usredsređena na bebu zato što telefonira, gleda televizuju ili razgovara sa ukućanima, dojenje će biti puko hranjenje.
Beba će svakako dobiti sve neophodne nutritijente, dobiće i antitela koja će je štititi od mnogih bolesti, biće sita, lepo će napredovati, ali će biti uskraćena za onaj poseban osećaj koji se između nje i mame razvija tokom dojenja.

To naravno ne znači da mame koje doje treba da budu izolovane od sveta, da sede u kući i da ne komuniciraju sa okolinom, već da treba da nađu pravu meru između socijalnog života i najvažnijeg posla koji u tom trenutku imaju.
U prva tri meseca, dok se mama i beba ne uhodaju, dojenje ne treba ništa da ometa, jer od svake kapi unetog mleka zavisi kojom će brzinom beba da raste i napreduje. U tom periodu i mladim majkama treba vremena da se naviknu na bebu, da nauče da doje, da savladaju sve poteškoće koje im se nađu na putu i da ne odustanu.

Kad beba napuni tri meseca počeće da pokazuje sve veće interesovanje za sve što se oko nje dešava. Pažnju će joj privlačiti likovi, pokretne slike, svetlost, saobraćaj, razgovor iz druge prostorije, pa se može desiti da odustane od sisanja. Zato je važno da se dojenje u ovom delikatnom periodu odvija u miru i tišini, bez muzike i uključenog televizora, mobilnog telefona u maminim rukama i bez bilo kakvih drugih nadražaja koji će joj skretat pažnju sa sisanja.

I zato, drage mame, stavite sve oko sebe „na čekanje“, a naročito telefonske razgovore i tuđe postove na društvenim mrežama. Vaša beba tokom podoja zaslužuje svu vašu pažnju, vašu nežnost, lepe reči i poneku pesmicu,čak i ako niste sjajna pevačica. TV serija ima reprizu, a može i da se „premota“, bez vašeg „lajka“ na Instagramu će svi preživeti, ali zato bliskost i posebna osećanja koja se razvija izeđu vas i vaše bebe tokom dojenja nećete moći da nadoknadite.

Foto:scarymommy.com, bbc.com, bibamagazine.fr, pregnancyandbaby.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno