Dojenje
07.06.2018.

Dojite bebu i na plaži

Devojka u toplesu na plaži nikome ne smeta. Naprotiv. Gospođa s lepim golim grudima na plaži je takođe OK. I tange su prihvatljive, bilo da je zadnjica zategnuta i jedra, bilo da je pogolema i puna celulita, ali bi zato mnogi mladu mamu koja skrivena ispod suncobrana doji bebu najradije proterali s plaže i poručili joj da to radi u svoja četiri zida!?!?!
Otkud svi ti puritanci kojima smeta nešto tako normalno, prirodno i korisno? Zašto se mame koje doje opterećuju mišljenjem i komentarima nebitnih ljudi? Kako se izboriti s predrasudama?

Dojenje na javnom mestu biće samo jedna od tema 23. radionice za podršku dojenju koja će u organizaciji „Dečjeg sajta“ biti održana u četvrtak 14. juna od 11 do 14 časova u Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125.
Sa budućim mamama družiće se Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje, koja ima odgovore na sva pitanja o laktaciji, nezi grudi, mastitisu i ragadama, izmlazavanju, optimalnoj količini posisanog mleka, noćnim podojima, „dojenju na zahtev“, hidriranju beba koje sisaju, ali i o dojenju na javnom mestu.

Interesovanje za ovu temu, prirodno, raste početkom leta, u vreme godišnjih odmora, kada mnoge mame, nažalost, prestaje da doje bebe zbog prekornih pogleda na plaži, u restoranima, šetalištima, iako je upravo letovanje razlog da istraju.
Znate, hladno pivo, topla kafa „za poneti“ i sendvič mogu da se kupe na svakom koraku, za razliku od mleka za bebu. Gladna beba mora da jede upravo onda kada ogladni i upravo na mestu gde se nalazi u trenutku kad je ogladnela. Nebitno da li je to plaža, planinska staza, klupica pored jezera – dajte bebi da sisa.

Za razliku od mlečnih formula, mamino mleko je uvek spremno i dostupno. Za formulu su vam potrebne sterilne bočice, mleko u prahu, termos sa toplom prokuvanom vodom, slobodne i čiste ruke da spremite obrok, što je više nego komplikovano i rizično raditi na javnom mestu.
Zaboravite na ljude iz vaše okoline, smestite se udobno, prekrijte se pareom, maramom ili pelenom i nahranite bebu. Prekrivanje nije zbog okoline, već zbog bebe, da bi na miru mogla da ručka.
Mišljenje okoline ne treba da vas zanima. Uostalom, oni imaju mogućnost izbora – da okrenu glavu na drugu stranu ukoliko im smeta mama koja hrani svoje dete.

Drage trudnice, ukoliko želite da pričamo o ovoj temi, ali i o svim drugim dilemama koje imate u vezi sa dojenjem, prijavite se za učešće na našoj radionici jer je broj mesta ograničen. Kliknite OVDE, a mi ćemo vas čekati U Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125, u četvrtak 14. juna od 11 časova.

Foto: youtube, romper.com, bubsociety.com 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno