Dojenje
23.02.2018.

1.001 zašto, 1.001 zato

Dvedesetak trudnica, koliko ih je juče prisustvovalo 20. radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta, ništa neće sprečiti da za koji dan, nedelju ili mesec postanu super mame. Kad ih sneg, vetar, hladnoća i oblaci nisu sprečili da se, vesele i nasmejane, zapute na Vračar u igraonicu „Kod zidića“, ništa ih sutra neće sprečiti da doje svoje bebe. Do juče su imale samo čvrstu volju, a od juče imaju i znanje da volju sporovedu u delo.

Radoznale mlade žene imale su hiljadu pitanja, a Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje, imala je spremne odgovore. Pričala im je o važnosti majčinog mleka, o zdravstvenim benefitima, o neopisivoj, neraskidivoj i jedinstvenoj vezi između mame koja doji i bebe, o izazovima i problemima sa kojima mogu da se susretnu i rešenjima za svaki od njih.
– Bojala sam se i mastitisa i ragada, a posebno me je plašila mogućnost da neću umeti da dojim i da neću imati dovoljno mleka, kao moja sestra. Na radionici sam prvi put čula da mleko ne može da nestane preko noći i da samo treba biti uporan. Da je moja sestra ovo znala, sigurno bi i danas dojila svog sina, ne bi odmah posegla za dohranom – rekla nam je Jelena na odlasku.

Nekoliko trudnica bilo je zabrinuto zbog uvučenih bradavica za koje prijatelji Dečjeg sajta, kompanija MCG, ima jednostavno rešenje – niplete i silikonske bradavice.
– Za „Philips Avent“ svi znate prvenstveno zahvaljujući našim ručnim i električnim pumpicama za izmlazanje mleka, blenderima 2 i 1 i 4 u 1, savršenim malim kućnim aparatima koji predstavljaju veliku pomoć kad beba stigne do nemlečne ishrane, a mi imamo još mnogo proizvoda koji će vam dobro doći nakon porođaja. Inače, nipletama se ravne i uvučene bradavice izvlače tokom trudnoće, a nakon porođaja od pomoći će vam biti silikonske bradavice koje su prvenstveno namenjene za ragade – objasnio je Dejan Jeslisavčić iz kompanije MCG.

Mnogo pitanja bilo je i za dr Aleksandra Antovića iz banke matičnih ćelija „Bio Save“. Pričalo se o bolestima koje mogu da se leče matičnim ćelijama, setovima i postupku uzimanja krvi iz pupčanika, plaćanju na rate i raznim drugim pogodnostima, a na kraju je dr Antović obradovao buduće mame specijalnim popustom.
– Ako do kraja meseca potpišete ugovor s kompanijom „Bio Save“, dobićete popust od 300 evra.

Projekat „Naše dete“, jedan od najpopularnijih proizvoda kompanije „Dunav osiguranje“, predstavila je Blaženka Živković.
– Nekada su roditelji sav novac koje je dete dobijalo „stavljali“ na štednu knjižicu ili se on čuvao u onim metalnim kasicama koje su banke poklanjale. Posle su došle godine visokih kamata, kada je štednja bila vrlo isplativa, a danas postoje još bolji načini da se ulaže u budućnost dece. Projekat „Naše dete“ je nastao baš iz tog razloga, da mame i tate, bake i deke i svi oni koji vole vaše dete, štede kroz ovaj projekat za njegovo školovanje, usavršavanje, putovanja, pokretanje posla, ženidbu...

No, kako na nekim stvarima ne može i ne treba da se štedi, važno je da za vaš novac dobijete ono što je dobro za zdravlje i pravilan razvoj vaše bebe.
– Bez pelena se ne može, jer ih bebe pune nemilice – nasmejao nas je Velimir Jakovljević iz kompanije „Simbeks“ koja uvozi danske „Bambo nature“ pelene – Pošto je bebina koža nežna, osetljiva i podložna osipima i ojedima, pelene treba da budu antialergijske, bez dodatih boja, mirisa i drugih štetnih sastojaka.Ove naše su baš takve, a uz to su tanke, mekane, fleksibilne i super upijaju.

Koliko je važno da bebina koža bude čista i suva, zaštićena od štetnih sastojaka, toliko je važno da genitalna regija majki nakon porođaja bude suva, čista i zaštićena.
– Zato u porodilište treba da ponesete uloške od vate, najbolje one s mrežicom, jer su oni izrađeni od čistog pamuka, a dobro će vam doći i mrežaste gaćice koje ne zamenjuju veš već sluće za fiksiranje uložaka – objasnila je Jelena Radosavljević iz „Tosame“, kompanije koja ima i nežne pamučne krpice za brisanje, vlažne maramice, tupfere za grudi koji najbolje upijaju višak mleka i mnogo drugih proizvoda korisnih i za mame i za bebe.

A kada smo već kod korisnih stvari, malo je toga što može da nadmaši proizvode koji prekidaju bebin neutešni plač i pomažu joj da normalno jede, spava, raste i razvija se.
– Verujem da ćete za dve-tri nedelje prevazići poteškoće s dojenjem, ako ih uopšte bude, a onda će vas negde u tom uzrastu dočekati kolike. Na sreću, grčevi ne pogađaju sve bebe. Neke se neće sresti s tim problemom koji dovodi do plača, grčenja ručica i nožica, ali ako ih vaša beba bude imala, tu je „Colikind“, homeopatski preparat koji je potpuno bezbedan i neškodljiv. Ukoliko beba kasnije bude imala problema sa bolnim nicanjem zubića, koristite „Dentokind“, a osim ova dva preparata u paleti „Mama Natura“ možete da nađete još mnogo homeopatskih proizvoda za decu i odrasle – preporučila je Marija Krivačić iz kompanije „Alpen Farma“.

A da biste zaista shvatili koliko je važno pričati o dojenju i svemu onome što muči mlade roditelje, pogledajte Ognjena. Ima devet meseci, više od 10 kilograma, puno kose, nekoliko zubića i najslađi osmeh koji neštedimice deli svima koji mu se nađu na putu kad krene da puzi. Njegova mama Irena prisustvovala je jednoj od naših radionica dok je bila trudna, na Prvi festival dojenja je došla sa Ognjenom koji je imao tek nešto više od mesec dana, zatim i Drugom Avent festivalu dojenja, a juče su došli samo da nas pozdrave.
Složićete se, od Ognjena nema bolje reklame za dojenje i majčino mleko.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno