Dojenje
17.02.2018.

ABeCeDa dojenja

Većina žena, čak i kada čeka drugo, treće ili četvrto dete, strahuje da li će porođaj proteći bez problema, da li će beba biti zdrava i prava, ali i od toga da li će imati dovoljno mleka. Strepnje su najizraženije pred rođenje prvog deteta jer buduća mama ne zna šta je kolostrum, šta je zrelo mleko, koliko često treba dojiti bebu, koliko dugo beba treba da sisa, šta je mastitis...

Drage trudnice, ako i vi tražite odgovore na ova i na mnoga druga pitanja koja muče većinu mladih roditelja u danima pred porođaj i prvim mesecima bebinog života, mi ćemo vam pomoći da naučite abecedu dojenja.

A Ako beba gura ruke u usta, ako cokće, mrda usne, gura glavicu ka vašim grudima i plače, znači da je gladna i da treba da je nahranite. To se zove „dojenje na zahtev“ i isključuje gledanje na sat i uskraćivanje podoja samo zato što je sisala pre pola sata, sat ili dva. U prvih nekoliko nedelja beba će verovatno želeti da sisa osam do 12 puta dnevno, a kasnije će se to prorediti.
B Budite strpljivi i ne požurujte bebu da što pre završi sa sisanjem. Neke bebe jedu brzo i halapljivo, druge „gustiraju“ i ručkaju polako, a vi računajte da je sasvim u redu da na svakoj dojci provede onoliko vremena koliko želi.
C Cenite vreme koje provodite dojeći bebu jer joj time ne pružate samo hranu, već i zdravlje, snažan imunitet, veći koeficijent inteligencije, ljubav, utehu, samopouzdanje, samopoštovanje i snažnu vezu među vama.
D Dobar položaj, onaj koji je vama udoban i koji bebi omogućava da lepo uhvati i bradavicu i areolu, veoma je važan za uspešno dojenje. Nije bitno da li ležite ili sedite dokle god ste opušteni i dokle god beba uspeva da se izbori sa mlekom koje nadolazi. Ako vas bole noge, jer ste se loše namestili, ili vas hvata grč u ruci, a vrat se koči, bićete nervozni, pa će se to preneti na bebu. Promenite položaj i uživajte.

Ovo su samo neka od pitanja kojima ćemo se baviti na našoj jubilarnoj 20. radionici za podršku dojenju. Ako želite da učestvujete na njoj, imate još samo devet dana da se prijavite. Dan je isti – četvrtak, isto je vreme – od 11 do 14 časova, isto je i mesto – igraonica „Kod zidića" (Kursulina 16a), isti je organizator – Dečji sajt. A kako smo za ovu godinu, treću otkako se družimo sa budućim majkama, obećali neke novine i brojna iznenađenja, krećemo od nove vršnjačke savetnice za dojenje.

Milena Popević je novi član našeg malog tima. Mama dvoje odlikaša, supruga jednog uspešnog muškarca, vlasnica malog vragolastog psa, prevodilac, dobra kuvarica, žena besprekornog muzičkog ukusa, član i volonter Udruženja „Roditelj“ i ekspert za dojenje.
Ćerku je dojila do trećeg rođendana jer je, posle ne tako sjajnog iskustva sa starijim detetom, sinom, odlučila da nauči sve što treba i da drugi put bude super-mama.
Obuku za savetnice završila je još 2010. godine i otad se neprekidno usavršava. Pohađala je predavanja nekih od najboljih evropskih i svetskih stručnjaka za dojenje i zahvaljujući tome pomogla mnogim mladim majkama. Pomoćiće i vama jer njeni saveti zlata vrede. Dođite da ih čujete.

Obavezno se prijavite, jer je broj mesta ograničen. Kliknite OVDE, a mi ćemo vas čekati „Kod zidića“ u četvrtak 22. februara od 11 do 14h.

Foto: rachelsremedy.com, daily-sun.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno