Dojenje
30.01.2018.

Olakšajte sebi dojenje

Samo mame koje su imale dovoljno mleka da doje dvoje ili troje dece a zbog uvučenih bradavica ili ragada, ranica na njima, nisu uspevale da nahrane ni ono jedno, znaju kakva je to muka. Za sve njih spas su silikonske bradavice, ali se preporučuju i mamama čije bebe, najčešće prevremno rođene, ne uspevaju lepo da uhvate dojku, za bebe koje imaju visoko nepce, ali i za one koje tek treba da nauče da sisaju jer su hranjene flašicom.

– Ravne i uvučene bradavice mogu, a ne moraju da budu prepreka za dojenje jer beba ne sisa samo bradavicu već i veći deo areole. Međutim, ako beba ne uspeva da prihvati dojku, onda mama može da proba silikonske bradavice jer one pomažu bebi da napravi bolji vakuum svojim ustašcima i da lakše posisa mleko – objašnjava Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje.

Dobar vakuum, dodaje naša sagovornica, ne mogu da naprave ni bebe koje imaju visoko nepce, pa je i za njih karakteristično otežano sisanje. U tim slučajevima silikonska bradavica produžava maminu bradavicu i stimuliše bebu da bolje hvata dojku i da napravi bolji vakuum koji je presudan za isticanje mleka.

– Kako beba raste tako će se nepce polako spuštati, pa će mama moći polako da izbacuje silikonsku bradavicu iz upotrebe.

Ovo pomagalo može da bude dragoceno za mame prevremeno rođene decekoja se brzo umaraju i često prekidaju podoj. Čim naprave pauzu, gube vakuum koji potom ne mogu lako da uspostave, pa bi im silikonske bradavice mogle biti od velike pomoći u tom smislu.

– Podoj je ponekad onemogućen ili otežan zbog ragada, bolnih ranica koje nastaju tako što beba nepravilno hvata dojku. Ragade ne mogu da se izleče dok mama ne promeni položaj bebe tokom podoja, već se stalno vraćaju, a može da dođe i do slabijeg napredovanja deteta.
Silikonske bradavice ne služe za rešavanje problema, jer ga uzrokuje loš položaj bebe, ali mogu da učine podoj manje bolnim, pa se savetuje njihova upotreba dok se mama i beba ne usklade – kaže Milena i dodaje da mama u međuvremenu može da maže bolne bradavice melemima na bazi lanolina.

Problemi sa dojenjem često se javljaju i kod beba koje su iz nekog razloga u početku hranjene flašicom.
– One odbijaju dojku, pa se mamama preporučuje upotreba silikonskih bradavica kako bi beba imala osećaj da pije iz flašice. Kada se navikne na sisanje, ovo pomagalo može da se izbaci iz upotrebe.
Inače, objašnjava Milena Popević, silikonske bradavice treba da budu prilagođene veličini bebinih ustašca, a ne veličini maminih bradavica. Ukoliko su silikonske bradavice prevelike, beba neće moći pravilno da uhvati dojku ili će imati nagon za povraćanjem. Naravno, ako mami ne odgovaraju male (small) bradavice, ona može da proba veće, ali samo ako one ne otežavaju podoj.
"Philips Avent" ih proizvodi u dve veličine, standardne i male, jedne će vam sigurno odgovarati.
– Tokom korišćenja silikonskih bradavica treba obratiti pažnju na napredovanje bebe, tj. na to da li ona dobija dovoljno mleka, što se najlakše utvrđuje na osnovu broja mokrih i ukakanih pelena.

O tome zašto treba zagledati pelene nakon svakog presvlačenja, čitajte sutra na Dečjem sajtu.

Foto: avent.philips.rs, cnn.com, childrens-healthcare.com, mom.me, pregnancyandbaby.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno