Dojenje
26.01.2018.

Budite bebu da sisa

– U prvih 30-40 dana između početka jednog i drugog podoja ne bi smelo da prođe više od tri sata, pa bebu treba buditi i hraniti bilo da je dan ili noć, ma kako čvrsto spavala. Količina mleka koju ona posisa za jedan obrok, prvih par dana, nije veća od 5-10 mililitara, jer joj je želudac tada još uvek veoma mali, ne veći od klikera, nakon čega se njegov kapacitet povećava. Ne brinite, kad prođe mesec dana i vi ćete moći da spavate ako vas beba pusti. Vi više nećete morati nju da budite na tri sata, a da li će ona buditi vas, zavisiće od njenih potreba – ispričala je Tereza Kiš Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje, pred tridesetak budućih majki koje su prisustvovale jučerašnjoj 19. radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta.
Nisu se dale uplašiti, jer su sve čvrsto rešene da doje svoje bebe što duže.

I one koje su tek na početku prve trudnoće, ushićene i zabrinute zbog svega što ih čeka, ali i one koje čekaju drugo i treće dete, sa svežim sećanjem na neprospavane noći, nabrekle dojke, slavlje zbog svakog grama koje je beba dobila, naše gošće su imale 1001 pitanje, a mi smo imali odgovor na svako od njih.
Interesovalo ih je baš sve... Od toga kada beba može da počne da sisa, da li će se laktacija uspostaviti pre izlaska iz porodilišta, kako da znaju imaju li dovoljno mleka i da li je beba dovoljno jela, koji su položaji za dojenje najbolji, da li bebi koja sisa treba davati vodu, kakvo je mleko nakon prve godine, kako na njega utiče hrana koju mama jede do podrške porodice.

Neke od naših gošći bile su zabrinute zbog uvučenih i ravnih bradavica, druge su pitale kako se izmlaza i čuva višak mleka, treće je interesovalo kako se biraju silikonske bradavice, ali nakon izlaganja Dejana Jelisavčića iz kompanije MCG, generalnog zastupnika „Philip Aventa“, dilema više nije bilo.
Iako su buduće mame bile i te kako zainteresovane da čuju nešto o „Philips Avent“ blenderima dva u jedan i četiri u jedan, to smo ostavili za neku drugu radionicu.

Iskusna mama jedne devojčice i jednog dečaka koji sada čekaju malog batu pohvalila je „kolikind“ i „dentakind“ iz palete „Mama Natura“ koji služe za ublažavanje grčeva i bolnog nicanja zubića. Dr Vladimiru Stankoviću, predstavniku kompanije „Alpen Farma“, preostalo da predstavi ostale homeopatske lekove najvećeg nemačkog proizvođača.

Kao i na svim prethodnim radionicama dr Aleksandar Antović iz kompanije „Bio Save“, jedne od vodećih svetskih banaka matičnih ćelija, imao je zapaženo izlaganje. Malo zahvaljujući njegovoj stručnosti, a malo zahvaljujući informisanosti naših gošći, svi smo naučili nešto novo i o lečenju matičnim ćelijama i o regenerativnoj medicini.

Kako mami i bebi sitni problemi poput ojeda, osipa i alerbija ne bi skretali pažnju sa dojenja i zbližavanja, pobrinuli su se proizvođači higijenskih uložaka i pelena.

Dr Jelena Radosavljević iz „Tosame“ predstavila je budućim mamama bogatu paletu higijenskih uložaka izrađenih od stopostotnog pamuka, što ih čini idealnim za trudnice i za žene u prvim danima i nedeljama nakon porođaja.

Da bi i beba bila suva, potrebne su joj dobre pelene, baš onakve kakve ima novosadska kompanija „Simbex“. „Bambo Nature eco pelene“ stižu iz Danske, idealne su i za bebe sa osetljivom kožom jer ne sadrže dodate mirise, alergene i štetne sastojke, što garantuju sertifikati, a uz to su superupijajuće.

Za učesnice jučerašnje radionice Dečji sajt je spremio i jedno malo iznenađenje – dr Svetlanu Marković, specijalistu pedijatrije i budućeg subspecijalistu neonatologije. Ona je budućim mamama ispričala sve ono što je sve nas oduvek zanimalo – šta je APGAR skor, kako se određuje, kako se beba meri, da li je babice kupaju, čime je hrane kad nije sa mamom i još mnogo toga.
Naše gošće su sve to naučile, a za vas ćemo uskoro spremiti tekst na ovu temu. Verujemo da ćete ga sa uživanjem pročitati, a ako čekate bebu, možete da se prijavite za našu narednu radionicu. Na vreme ćemo vas informisati o tome.

Foto: Dečji sajt, pinterest

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno