Dojenje
15.12.2017.

Samo nek su bebe zdrave


Da smo Mariju, Tamaru, Ivanu, Anu i dve Jovane upoznali pre godinu dana i postavili im isto pitanje kao i juče – Šta bi poželela sebi za Novu godinu – dobili bismo sasvim drugačije odgovore. Nekada su im u fokusu bili sreća u ljubavi, napredak u karijeri, nov auto, „one jedne fantastične čizme“, dva-tri putovanja, a danas imaju samo jednu želju, da im bebe koje čekaju budu zdrave, prave i dobre.
Nije ni čudo! Ovih šest divnih mladih dama, ali i mnogo drugih trudnica, upoznali smo juče, na 18. radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta.

Marija Savić (27), prva sa desne strane, u sedmom je mesecu trudnoće, čeka prvo dete, dečaka. Ne želi ništa da prepusti slučaju, pa je zato rešila da dođe na radionicu i nauči što više o dojenju.
– Moja drugarica je učestvovala na vašem Festivalu dojenja i kaže da su joj saveti koje je tamo dobila bili dragoceni. Zato sam došla. Da spremno dočekam svog sina – kazala nam je Marija i  dodala da joj trudnoća uopšte ne pada teško.

Mariju od porođaja dele još skoro tri meseca, ali zato Jovana Todorović (27), u sredini, „broji sitno“.
– Termin mi pada na Božić, ali ja bih više volela da se porodim za Novu godinu. Kažu da dete rođeno na veliki praznike treba da nosi ime koje asocira na taj dan, ali ja nisam uspela da smislim ništa drugo osim Božica. Ako stigne za doček, biće Helena, kao što želim od prvog dana – ispričala nam je ova mlada učiteljica iz OŠ „Ćirilo i Metodije“.
Na bolovanju je od početka trudnoće, zbog virusa koje deca donose u školu i razmenjuju ih, ali se ne dosađuje. Rešila je da od profesionalaca nauči sve što treba da zna o dojenju, mada bi i sestra mogla da joj bude dobar savetnik.
– Porodila se pre dve godine i sa dojenjem nije imala nikakvih problema. Kod nje je sve to išlo lepo i lako. Volela bih da i moje iskustvo bude takvo – poverila nam se Jovana.

I sestra Tamare Vračar (31), druga sleva, ima divno iskustvo. Starijeg sina je dojila duže od dve godine, a mlađi je nedavno ugasio dve svećice na torti, ali još nema nameru da se odrekne maminog mleka.
– Moji sestrići su baš zdravi i napredni dečaci i ja mislim da je to zbog dojenja. Nadam se da će i njihova sestra sisati bez problema. Ne znam kako će se zvati, a za sada su nam u igri tri imena, Tara, Tereza i Zoja. Imamo još četiri meseca do porođaja, valjda ćemo se dotle odlučiti – kaže Tamara.
Pomenula je i neke drugarice koje su, uprkos snažnoj želi, odustale od dojenja.
– Pokušavale, trudile se, mučile se, ali nije išlo. Valjda nisu znale šta treba da rade. Ja neću da prođem kao one i zato sam došla na radionicu.

Da sa dojenjem prvog deteta, Alekse koji danas ima tri godine, nije imala mnogo problema, Ivana Panić (41), prva sa leve strane, verovatno ne bi ni došla na našu radionicu.
– Bila sam veoma striktna u nameri da ga dojim što duže, ali nam se nije dalo. Prvog meseca je dobio samo 75 grama, pa nam je doktorka preporučila da ga dohranjujemo. Mučili smo se šest meseci... sisanje, pa flašica, pa u krug. Posle pola godine sam odustala, ali sada neću. Tek sam u trećem mesecu trudnoće i imam dovoljno vremena da naučim u čemu sam grešila i šta treba da radim – ispričala nam je Ivana.
Ona, kao i njen suprug, priželjkuje devojčicu, ali naglašava da im je najvažnije da beba bude zdrava.
– I da je dojim dve godine!

Duga Jovana, Apostolovski (34), na slici desno, nema negativnih iskustava u svom okruženju, ali veruje da se za dojenje treba spremiti, čak i za drugo, a kamo li za prvo dete.
– Mi čekamo dečaka. Biće Đorđe ili Matija. Videćemo za tri meseca kad se rodi koje mu od ta dva imena bolje pristaje. Ne bojim se ni porođaja ni dojenja, ali verujem da se i za jedno i za drugo treba spremiti. Srećom pa imam vremena jer sam na trudničkom bolovanju.

Ana Begenišić (36), na slici levo, tek od pre deset dana uživa u trudnoći, a stigla je već do petog meseca. Imala je strašne mučnine, povraćala je po deset puta dnevno, sada joj je dobro. Ćerka će joj se zvati Nikolina, jer suprugov predlog, da se detetu da ime Spasenija, ne shvata ozbiljno. Ne strepi od dojenja, ali veruje da se za to treba spremiti.
– Okružena sam farmaceutima i lekarima koji, valjda to ima veze s našim profesijama, dosta znaju o dojenju, pa je samo jedna od mnogih mama imala problema. Mučila se i odustala, a ostale su bez problema dojile bebe. Nadam se da ću i ja tako – kaže Ana.

Mi verujemo da hoćeš, Ana, i da će se želje svih budućih majki za Novu 2018. godinu – da vam bebe budu zdrave, dobre i napredne – u potpunosti ostvariti.

– Kad buduća mama čvrsto reši da doji bebu, ona neće tek tako odustati nakon prvih poteškoća. One nisu retke, ali sve mogu da se prevaziđu, i zato služe radionice za podršku dojenju. Da trudnice nauče šta da jedu, kako da se pripreme za dojenje, koliko često treba da stavljaju bebu na grudi, kako da spreče povavu mastitisa i razaga, zašto je izmlazanje važno – ispričala je Tereza Kiš Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje.

Predstavnici kompanije MCG, generalnog zastupnika „Philips Aventa“, predstavili su pumpice za izmlazavanje mleka, vrećice za čuvanje viška mleka, niplete, silikonske bradavice, blendere 4 u 1 i još mnogo korisnih proizvoda koji mladim majkama pomažu da prebrode teškoće u dojenju i da deci kasnije obezbede zdrave obroke.

Dr Aleksandar Antović iz kompanije „Bio Save“ govorio je o čuvanju matičnih ćelija iz pupčanika, njihovom potencijalu za lečenje najtežih bolesti i najsavremenijim medicinskim dostignućima, dok su predstavnici „Alpen Farme“ iz svoje bogate palete homeopatskih proizvoda „Mama Natura“ izdvojili preparate koji ublažavaju bolno nicanje zubića i grčeve kod beba.
Učesnicama 18. radionice za dojenje predstavljene su „Bambo nature“ pelene. S obzirom na to da su izuzetno meke i fleksibilne, tanke, superupijajuće i 100 odsto bez štetnih sastojaka, idealne su za bebe osetljive kože, a uz njih savršeno idu „bambo nature“ eko vlažne maramice.
Tosama  je predstavila svoj jedinstveni proizvod na tržištu  nežne krpice za brisanje beba, kao i tupfere za grudi koji najbolje upijaju višak mleka.
Generalni sponzor Avent festivala dojenja poklonio je svim budućim mamama „Aventove“ čašice za mleko, a u paketićima su, umesto darova od Deda Mraza, bili pokloni i od ostalih prijatelja Dečjeg sajta.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno