Dojenje
12.12.2017.

5 x DA za dojenje

Većina trudnica, pokazuju ankete, želi da doji svoje bebe. Većina majki, pokazuju zvanični podaci, odustaje od dojenja kad beba napuni šest meseci, a mnoge i mnogo ranije. Dojenje je najlepši posao na svetu, ali nije nimalo lak, posebno prvih dana po bebinom rođenju. Mama neispavana, umorna i iscrpljena, beba plačljiva i razdražljiva, stolica zelena, i eto pune kuće bočica i mlečnih formula. Šteta, jer od maminog mleka nema ničeg boljeg. Ono je 100 odsto zdravo, 100 odsto prirodno, 100 odsto besplatno, ono je 100 odsto ljubav, i zato, drage mame i buduće mame, treba što duže da dojite svoje bebe.

Ako vam ovo nije dovoljan argument, evo još pet dodatnih, manje poznatih činjenica o dojenju...  

1. Majke koje doje brže gube kilograme stečene tokom trudnoće u odnosu na majke čije bebe jedu mlečnu formulu, jer za proizvodnju mleka telo troši između 600 i 1.000 kalorija dnevno. Na to odlazi čak 25 odsto energije, a na rad mozga samo 20 odsto dnevne potrošnje energije.

2. Ako ste mislili da beba koja sisa svaki dan jede jednu te istu hranu, istog ukusa, grešite, jer ukus mleka zavisi od majčinih obroka. Na ovaj način beba upoznaje ukuse raznih namirnica s kojima će se suočavati odmah po uvođenju čvrste hrane i kasnije tokom prvih godina života.

3. Beba iz jedne dojke isisa oko 65 odsto mleka po obroku, jer jede dok se ne zasiti, a ne dok ne pojede sve što joj je na raspolaganju.

4. Čak 75 odsto žena ima više mleka u desnoj dojci, ali ne zato što su dešnjakinje i što njih ima više. Ova činjenica nema nikakve veze s tim da li majka više koristi levu ili desnu ruku, prosto je desna dojka dominantnija.

5. Jedna od brojnih studija o blagotvornosti majčinog mleka pokazala je da tromesečne bebe koje isključivo sisaju spavaju 45 minuta duže nego druge bebe. Naučnici tvrde da se to dešava zbog toga što majčino mleko sadrži melatonin, hormon sna.

Drage trudnice, ako smo vas zaintrigirali ovim podacima, a želite da čujete još mnogo toga zanimljivog i korisnog, prijavite se za učešće na novogodišnjoj radionici za podršku dojenju. Zakazana je za četvrtak 14. decembar, od 11 do 14h, u igraonici „Kod zidića“, Kursulina 16a na Vračaru.

Kao i prethodnih 17 puta, sa vama će se družiti Tereza Kiš Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje. Ona će sa vama podeliti sve što zna, a zna mnogo, o laktaciji, ishrani i nezi grudi pre i posle porođaja, prevazilaženju poteškoća, mastitisu i ragadama, položajima za dojenje...
Osim Tereze, na radionici vas očekuju i prijatelji Dečjeg sajta koji su pripremili zanimljive poklone i nebrojeno mnogo korisnih saveta o izmlazanju i čuvanju majčinog mleka, lečenju matičnim ćelijama i homeopatskim lekovima, o stipendijskom osiguranju...

Ako ne želite da propustite poslednju ovogodišnju radionicu, obavezno se prijavite, ostalo je još malo slobodnih mesta. Jednostavno je... Samo kliknite OVDE. Vidimo se „Kod zidića“, Kursulina 16a na Vračaru u četvrtak 14. decembra od 11 do 14h.

Foto: hayatouki.com, bbc.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno