Dojenje
17.11.2017.

One će biti divne majke

– Niti smo bolesne, niti smo razmažene, niti nam nešto teško pada. Super je ova trudnoća – rekle su skoro pa uglas Dragana, Ivana i Tamara.
Ove tri vesele trudnice koje čekaju dva dečaka i jednu devojčicu izabrale su svoj kutak u potkrovlju igraonice „Kod zidića“, udobno se zavalile i sjajno se zabavile na 17. Radionici za podršku dojenju koju je početkom ove nedelje organizovao Dečji sajt.

Ivana Aleksić (25) čeka dečaka. Tata se odlučio za ime Todor, a ona se nije bunila. Lepo joj je i, kako kaže, zvučno. Sjajno se oseća i nema nikakav strah ni od porođaja ni od dojenja. Kaže da niko u njenom okruženju nije imao nikakvih loših iskustava, pa veruje da će i njoj sve ići od ruke.

Ničega se ne boji ni Dragana Ivković (32) iako su njenu kumu lekari ubeđivali da prestane da doji jer beba sporo napreduje. Kuma se nije dala, istrajala je u nameri da svoje dete odgaji na svom mleku, pa Dragana veruje da sve zavisi od rešenosti i upornosti majke. Ona polako „gazi“ deveti mesec i raduje se što će uskoro upoznati svoju ćerku Taru.
Sin Tamare Jeremić (31) još čeka da mu mama i tata odaberu ime. Do porođaja je ostalo još jako malo vremena koje buduća mama troši, između ostalog, i na igranje stonog tenisa.
Njen suprug će, kao i Ivanin, prisustvovati porođaju pa veruje da će zahvaljujući tome sve biti lepše i lakše.

U „trudnice-zmajice“, one bez straha, a one čine apsolutnu većinu na radionicama za podršku dojenju, spada i Anđelka Bojarov (27).

– Prema zvaničnoj računici, ja sam u 33. nedelji trudnoće, a po mojoj, u osmom mesecu. Čekam ćerku i još se dvoumimo između dva imena. Dal’ da bude Vera ili Ljubica. Oba su mi lepa i nisu česta – podelila je Ađelka s nama svoju preostalu dilemu.
Onu prvu i važniju, koja ju je dugo mučila, da li žene sa uvučenim bradavicama mogu da doje, uspešno joj je rešila Tereza Kiš Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje.
Ako bude koristila niplete i silikonske bradavice „Philips Avent“ i ako što čeđće bude stavljala bebu na grudi, dojenje joj neće biti problem.
– Mama je dojila nas četvoro i svi smo bili zdravi i napredni. Zato i ja to želim svom detetu – rekla nam je Anđelka, a mi smo joj poželeli da i ona, kao i njena mama, posle Vere ili Ljubice rodi berem još troje.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Roza
    Roza

    Нешто најлепше за мајку и дете, неописив је осећај кад привијеш своје чедо на грудима својим.

    17.11.2017. 21:04

Preporučeno