Dojenje
04.11.2017.

Jao! Sisa i grize

Iako ste sumnjali u sebe, iako ste imali mnogo teških trenutaka i nedoumica, iako su iza vas dva mastitisa, uspeli ste da održite laktaciju do bebinog desetog meseca. Veoma ste srećni i ponosni jer vaša devojčica lepo napreduje. Ima već tri zubića, a krenuo je i četvrti, počela je da puzi, da izgovara prve reči, da pokazuje gde je „pametna glava“ i „gde zeka pije vodu“, ali počela je i da vas grize dok sisa.
Voleli biste da je dojite što duže, najmanje do prvog rođendana, ali vam se sada, zbog bolova i ranica na bradavicama, čini da nećete izdržati ni nedelju dana. Lako je odustati, ali pre toga makar probajte da je odviknete od grickanja.

Dojenje je čin koji razvija najveću bliskost između majke i bebe, ali uživanje u njemu treba da bude obostrano. Nažalost, situacija počinje da se menja kada shvatite da ranice na bradavicama ne uspevaju da zarastu i da vam preti infekcija. Ukoliko vas beba ne povređuje prilikom svakog podoja, bradavice mažite sopstvenim mlekom i pustite ih da se same osuše, izbegavajte nošenj brushaltera ili ih mažite namenskom lanolinskom mašću.
Ako to ne ubrza zarastanje ranica i ako beba ne prestane da vas grize, isprobajte sledeće trikove.

1. Svaki put kad vas beba gricne glasno jauknite i sklonite je sa grudi. To će je iznenaditi i šokirati, pa će za dan-dva povezati vaš i svoj postupak i prestaće da grize. Međutim, ukoliko je vaše dete supersenzibilno, uplašićete ga pa će možda početi da izbegava sisanje. Pre nego što se odlučite za ovaj vid odvikavanja od grickanja dobro procenite kako će beba reagovati, što ne bi trebalo da bude teško jer ipak je vi najbolje poznajete.

2. Ako vas beba grize na početku dojenja, kad je jako gladna, hranite je češće. Ukoliko ne pregladni, neće vas gristi.

3. Čim vas ugrize, nežno joj zapušite nosić, odmah će pustiti bradavicu kako bi mogla da otvori usta i udahne.

4. Grickanje možete da prekinete i svojim prstom tako što ćete ga gurnuti bebi u usta između bradavice i zubića. Vremenom će shvatiti da to radite zato što vam ne prija ono što ona vama radi. Ovaj trik pomaže i kod beba koje još nemaju zube i koje vole da "žvaću" bradavicu iz čiste zabave, kad završe sa sisanjem.

5. Svaki put kad vas beba gricne vi je sklonite sa dojke i nemojte joj dati da nastavi sa sisanjem. Ona je mudra, shvatiće da je kažnjavate oduzimanjem hrane i to joj se neće dopasti. Na kraju će morati da prestane da vas povređuje.

6. Ukoliko vas beba grize pred kraj podoja, kad je već sita, pa bi malo da se zabavi ili uspava, sklonite je sa dojke i ponudite joj dudu.

Velike su šanse da će makar jedan od ovih trikova „upaliti“ kod vaše bebe i da ćete nastaviti da je dojite i nakon prvog rođendana jer od toga nema ničeg lepšeg ni zdravijeg. Držimo vam palčeve.

Foto: babyclub.asda.com, scarymommy.com, huffingtonpost.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno