Dojenje
25.08.2017.

Održana još jedna, malo drugačija, radionica o dojenju

Tereza Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje i saradnica Dečjeg sajta, ovih dana volontira u Grčkoji i pomaže nekiim drugim trudnicama i majkama. Ona žene izbegle s Bliskog Istoka, koje su pobegle od ratnih dejstava i siromaštva, uči kako da što uspešnije i što duže doje svoju decu. A kako je Tereza odgovorna, a mi domišlljati, našu 16. radionicu za podršku dojenju organizovali smo uz pomoć blagodeti savremene tehnologije. Tereza se uključila putem Skajpa i sa budućim mamama podelila svoje dragoceno iskustvo.


A njih tridesetak udobno zavaljenih na strunjačama u SPC "Šumice" pomno je pratilo sva izlaganja. "Dunav osiguranje" predstavile su dve dame, Ivana i Blaženka, i obe su nam, svaka iz svog iskustva, pričale o životnom osiguranju, štednji i prijektu "Naše dete". Jedna je majka studenata, druga baka koja štedi novac za svoje uničiće.
- Svaka žena zna da njoj leži teret odlučivanja kada su finansije u pitanju, a one i po prirodi stvari više brinu o budućnosti dece. U vreme kada su se naši roditelji školovali, ljudi sa sela su prodavali njive kako bi deci obezbedili što bolje obrazovanje, a danas je nastupilo neko drugo vreme. Većina nas živi u gradovima, sredstava nema dovoljno ni za normalan život, a kamo li za osiguranje. No, kako napredujemo na putu ka EU, tako ćemo sve više postajati svesni obaveze da makar 25 odsto stanovništva mora da bude životno osigurano.Dok ne dođe taj momenat, treba razmisliti o opciji stipendijskog osiguranja - rekle su nam Ivana i Blaženka.
 
Osim njih, na radionici su bili predstavnici najpoznatiji brend pumpica za dojenje Avent. Nema te buduće majke koja nije čula koliko je u prvim mesecima bebinog života važno da se izmlazaju i da prazne dojke, jer samo tako mogu da spreče pojavu mastitisa i upalu mlečnih žlezda.
O tome su trudnicama, osim predstavnika "Aventa", govorile i mame koje čekaju drugo ili treće dete. Većina njih, malo kroz šalu, a malo u zbilji, tvrdi da im je u prvih nekoliko meseci po bebinom rođenju pumpica za izmlazanje mleka značila više i od ukućana.
Osim korisnih informacija i saveta za korišćenje električne i manuelne pumpice, "Avent" je svim učesnicama radionice poklonio tupfere za grudi i čašice za skladištenje mleka.

Po prvi put, kao predstavnik "Alpen Pharme" i brenda "Mama Natura", budućim majkama obratio se i dr Vladimir Stanković. Pričao je o svom doživljaju roditeljstva, o svom sinu, ali i o prirodnim homeopatskim lekovima. Neke od prisutnih mama već su probale Colikind, Imunokind i Dentokind, deo bogatog spektra proizvoda koje "Mama Natura" pravi za decu i odrasle.
Kao i svaki put do sada, najviše pitanja bilo je za kompaniju  Bio Save, predstavnika nemačke banke matičnih ćelija, i dr Aleksandra Antovića koji je govorio o medicinskim dostignućima, personalizovanoj medicini koja nam je sve bliža, kao i brojnim drugim terapeutskim mogućnostima matičnih ćelija.

Iako smo se toga pribojavali, tehnika nije zakazala, pa nam se u drugom delu radionice putem Skajpa pridružila Tereza Kiš Miljković, naša vršnjačka savetnica za dojenje. Budućim mamama, udobno zavaljenim na strunjačama, nije smetalo što Tereza nije u sali, pa su joj postavile mnoga pitanja.


Nakon još jednog uspešnog druženja Dečji sajt se polako priprema za drugi Festival dojenja. Održaće se u sredu 4.oktobra, u okviru Nacionalne nedelje dojenja, a do tada ćemo, nadamo se, obradovati trudnice u nekom gradu Srbije, jer znamo da im je potrebna i pomoć i podrška za uspešno dojenje.

Sve zainteresovane trudnice koje žele da prisustvuju Festivalu dojenja u oktobru treba da se prijave putem emaila info@decjisajt.rs ili naše FB stranice.  Zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje je obavezno.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno