Dojenje
31.07.2017.

Dojenje godi i mami i bebi

O prednostima majčinog mleka u odnosu na mlečne formule već se dovoljno zna, ali nije na odmet po hiljaditi put ponoviti da su bebe koje sisaju otpornije na bolesti i infekcije, i da majčino mleko sadrži lako svarljive belančevine, masti, vitamine, minerale, enzime i šećer, sve ono što je neophodno za normalan rast i razvoj deteta.

Pored toga što jača emocionalnu povezanost majke i deteta, dojenje smanjuje rizik od razvoja karcinoma jajnika, karcinoma dojke i osteoporoze. Osim toga, mame koje hrane bebe svojim mlekom brže gube suvišne kilograme, jer se masnoće koje je telo deponovalo tokom trudnoće kasnije pretvaraju u energiju koja olakšava laktaciju.
No, da bi dojenje bilo uspešno, i mama i beba treba da budu opuštene i da uživaju u ovim posebnim trenucima. Za to je važno naći odgovarajuć, udoban položaj.

Četiri najčešća položaja za dojenje
U NARUČJU:
Beba treba da bude okrenuta prema vama –„pupak na pupak”. Beba vam leži na ruci, na istoj strani na kojoj se nalazi dojka iz koje je hranite.
U NARUČJU – UKRŠTENO: Držite bebu na jednoj ruci a ona sisa suprotnu dojku. Slobodnom rukom joj pridržavajte vrat, ali tako da može da pomera glavicu kad god oseti potrebu.
ISPOD RUKE: Držite bebu ispod ruke, na istoj strani na kojoj se nalazi dojka iz koje beba sisa.
LEŽEĆI: Lezite, namestite se tako da vam bude udobno, tako da budete okrenuti licem ka licu bebe. Bebu položite pored sebe i uživajte u dojenju.

Sačuvajte višak mleka
No, ukoliko beba odbija da sisa, višak mleka izmlazajte ili ručno ili pumpicom za izmlazanje. Na ovaj način ćete isprazniti grudi, a samim tim i stimulisati laktaciju. Višak mleka čuvajte u specijalnim vrećicama, biće spremno za upotrebu kad ne budete bili uz bebu u vreme podoja.
 

Ako vam ručno izmlazanje teško pada, probajte „Philips Avent Natural“ pumpicu. Bez obzira na to da li koristite manuelnu ili električnu pumpicu, sedite tako da vam bude udobno i počnite sa izmlazanjem. Nema potrebe da se naginjete napred, što otklanja rizik od pojave bolova u leđima i olakšava protok mleka. Mleko će s lakoćom teći direktno u bocu, čak i ako sedite potpuno uspravno, jer pumpica ima jastuče koje naleže na kožu i koje masira dojku, kopirajući pokrete bebe.

Dodatne savete za uspešno dojenje i negu bebe potražite na www.facebook.com/PhilipsAVENTSerbia 
Pogledajte celokupnu ponudu Aventa za bebe OVDE
Sponzorisani tekst

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno