Dojenje
20.05.2017.

Majčino mleko u borbi protiv raka

Na koriščenje majčinog mleka u borbi protiv raka čekalo se više od pet godina, a sada su stigli i prvi rezultati.
Istraživanja koje je sprovedeno na pacijentima koji boluju od raka bešike dalo je obećavajuće rezultate. Istraživači veruju da će supstanca iz majčinog mleka koju su nazvali Hamlet, iako za sada pomaže samo pacijentima obolelim od kancera bešike, u budućnosti pomoći i u lečenju raka creva i grlića materice.

Prema laboratorijskim istraživanjima sastojak iz majčinog mleka, nazvan Hamlet, ubija 40 različitih vrsta raka, a istovremeno ne ubija zdrave ćelije, što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.

Profesorka Katarina Svanborg, na čiju inicijativu je sprovedeno ovo istraživanje, izjavila je da postoji nešto "magično u supstanci Hamlet koja pronalazi ćelije tumora i ubija ih".

"Majčino mleko sadrži protein alfa-laktalbumin koji se u stomaku transformiše u agenta koji se bori protiv raka", istakla je Svanborg koja radi kao imunolog na švedskom Univerzitetu Lund.

Do ovog otkrića Svanborg i njen tim došli su sasvim slučajno. Tokom eksperimenta bile su im potrebne ljudske ćelije i bakterija kako bi istražili antibiotska svojstva majčinog mleka. Iz praktičnih razloga uzeli su ćelije tumora.

"Kada smo u tumorske ćelije dodali majčino mleko, na naše veliko čuđenje, ćelije su umrle. To slučajno otkriće bila je prava sreća", istakla je Svanborg.

foto: huffingtonpost.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno