Dojenje
12.04.2017.

Izdajanje mleka nakon porođaja, potreba, obaveza ili nešto treće?

Česta nedoumica majki, nakon što se porode, je da li je potrebno izdajati mleko. Ukoliko je potrebno onda kada da izdajaju, koliko, kako?

Kada izdajati?

Dva su momenta, odnosno razloga, kada je nakon porođaja potrebno izdajati mleko. Prvi se odnosi na izdajanje kada su majka i dete odvojeni, a radi stimulacije dojki da stvaraju mleko, a drug razlog je prepunjenost dojki mlekom kada mleko nadođe u prevelikoj količini. Najčešće se to dešava nekoliko dana nakon porođaja, u zavisnosti od stimulacije dojki. Više stimulacije i mleko će brže da nadođe, manje stimulacije sporiji će biti nadolazak mleka.

Kada se radi o izdajanju usled razdvojenosti od tek rođene bebe izdajanje se mora raditi redovno kao da je beba uz vas. To podrazumeva izdajanje na maksimalnih tri sata razmaka, poželjno je da izdajate mleko iz obe dojke radi ravnomerne stimulacije. Raspitajte se o mogućnostima da se izdojeno mleko daje detetu jer je to idealna hrana za njega/nju.

Ukoliko se radi o prepunjenim dojkama jer je mleko naglo nadošlo, a dete je malopre sisalo i nije zainteresovano da prazni dojku, ili je sisalo iz jedne dojke i zadovoljilo svoj apetit pa ne želi drugu, tada se izdajanje radi samo i isključivo kada je dojka prepunjena, najčešće između podoja. Kratka izdajanja sve dok ne bude vreme za naredni podoj.

Koliko količinski izdajati?

U situaciji kada ste se porodili, a dete nije sa vama i samim tim nije u mogućnosti da sisa redovno, a to podsećam znači da bi dete sisalo 8-12 ili više puta u 24 sata, tada pratite bukvalno taj ritam. Izdajajte koliko god da možete kao da je dete imalo podoj i to osam do dvanaest izdajanja u 24 sata, obe dojke koliko god možete.

Kod prepunjenoh dojki, kao što je već rečeno, samo popuštajte napetost. Ne postoji određena količina niti određen vremenski razmak. Radi se prema osećaju. Što su podoji češći i kvalitetniji manje je potrebno izdajati.

Kako izdajati?

Ono što je korisno kod izdajanja je pre svega biti opušten. Upoznajte se sa svojim dojkama, izbegavajte pumpice, koristite ruku.

Pre izdajanja sedite udobno, stavite na dojku toplu oblogu ili koristite laganu masažu, kružnim pokretima sa svih strana od korena dojke ka bradavici. Tek kada se dojka lepo zagreje, oblogom ili masažom mada ih možete i kombinovati u zavisnosti od uslova, tada pristupate izdajanju.

Nikada ne pritiskajte samo bradavicu, mleko je u unutrašnjosti dojke. Kako bi mleko izašlo van dojke potrebno je vežbati pokret dok ne osetite i ne vidite da je mleko pokrenuto. Kažiprst i palac su postavljeni na ivicu areole, a pritisak nije ka bradavici već ka dubini dojke. Nakon svakih par pokreta na jednom mestu pomerite ruku dalje u krug oko areole.

Ako koristite izdajalicu tada se izdajanje radi kako je proizvođač pumpice opisao u uputstvu ali bi volela da naglasim da se izdajanje pumpicom ne radi konstantnim pumpanjem već sa pauzama. Povučete nekoliko puta pa pauza, zatim opet povičete par puta pa pauza i tako sve dok vam odgovara. I pre ovog izdajanja pomažu tople obloge, udoban položaj i lagana masaža dojke kao kod ručnog izdajanja.

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje

"Moja podrška dojenju"

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno